У США продають нову лампу — безпечнішу люмінесцентних, дешевшу світлодіодних

Автор/джерело -  © “Технічна газета”



Дата публiкацiї - 4.11.2011 20:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15732

Американська компанія Vu1 (читається як «в’ю-ван») повідомила про те, що перша партія енергетично ефективних ламп нового типу вже відправлена ​​в роздрібні торговельні мережі. Лампа R30 використовує зовсім нову технологію, відмінну від уже звичних «альтернативних» люмінесцентних та світлодіодних ламп.

Нова катодолюмінесцентна лампа від компанії Vu1 (США)

Модель R30 споживає всього 19,5 Вт і призначена для заміни 65-ватних ламп розжарювання. Найближчим часом компанія планує запропонувати лампи, виготовлені за новою технологією, що підходять під стандартний патрон E27 (A19).

Хоча лампа R30 менш ефективна ніж люмінесцентна лампа, що споживає ту ж потужність, зате R30 не містить ні грама ртуті (а значить — не вимагає спеціальної утилізації і не є небезпечною для здоров'я), і спалахує на повну потужність моментально, а не через 5-10 хвилин. Ціна лампи в США — $14,95 (≈ 120 грн.), що значно нижче, ніж у світлодіодних ламп. Термін служби новинки — 11000 годин.

Але головне — колірна температура лампи складає 2800 K, іншими словами вона дає приємний світло-жовте світло (звичайно, пристрої з аналогічною колірною температурою можна знайти і серед люмінесцентних або світлодіодних ламп, але за цю характеристику доведеться доплатити).

Технологію, яка лежить в основі інноваційного продукту, компанія розробник називає «electronically stimulated luminescence» («електронно-збуджувана люмінесценція»), або, скорочено, ESL. Це словосполучення зареєстровано в якості торгової марки. Насправді, за цими словами ховається відоме не перший рік явище катодної люмінесценції, знайоме більшості з нас за старими ЕПТ-телевізорами та моніторами. Електрони «вистрілюються» на поверхню скла, вкритого люмінофором, який, під впливом цього бомбардування, починає світитися. Сутність інновації, зробленої компанією Vu1 — в успішній адаптації відомої технології для використання в освітленні, що раніше нікому не вдавалося.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.