Хто мітингуватиме сьогодні? Влада активно провокує конфлікти

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 7.11.2011 10:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15736

Попри заборону суду сьомого листопада в Києві таки пройдуть масові акції протесту. Експерти певні, що забороняючи мирні акції, влада тим самим ще більше роздмухує соціальні конфлікти.

На проведення мітингів у Києві сьомого листопада подали заявки п’ять політичних сил. Вони збиралися вивести на вулицю майже 6 тисяч українців.

Натомість Окружний адміністративний суд Києва після відповідного подання Київської міськадміністрації заборонив будь-які акції в місті. Українські комуністи мали зібратися на урочистий мітинг біля пам’ятника Леніну і відзначити 94-у річницю Жовтневої революції. Водночас ВО «Свобода» на Майдані Незалежності 7 листопада збиралася провести інформаційну акцію на тему «злочинів московського більшовизму», повідомили націоналісти. Як вони обіцяють, це буде «публічний суд над більшовизмом».

Хто додає олії до вогню

Натомість тих, хто збирався протестувати, ніякі заборони суду не зупинять, переконаний член правління інституту «Республіка» Володимир Чемерис. За його словами, влада нині боїться протестів. Тому забороняє будь-які мирні зібрання людей. «Мирне зібрання – найбільш ефективний спосіб відстояти свої права. А в Україні всупереч європейським нормам порушується правло на мирні зібрання», - наголосив Чемерис в інтерв’ю Deutsche Welle.

Він переконаний, чим більше влада забороняє протести, тим більше розпалюється невдоволення людей. Це засвідчила заборона масових акцій протесту на День незалежності України, коли через обмеження людей на мирні зібрання сталася сутичка між протестувальниками і правоохоронцями. «Якщо б ніхто їм не забороняв іти і висловлювати свою думку, то все б пройшло мирно», - наголошує експерт.

Разом нас багато…

Натомість у понеділок, 7 листопада, відстоювати свої права хочуть не тільки політичні партії, а й афганці, чорнобильці, пенсіонери та ті, хто має соціальні пільги.

Свої пікети вони збираються провести під стінами Верховної Ради та Кабміну. Жодні судові заборони цих людей точно не зупинять, переконаний Володимир Чемерис. За його словами, поки що це виступи окремих соціальних груп з їхніми окремими вимогами, але рано чи пізно «цей рух зіллється в одну соціальну революцію», - застерігає експерт.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.