Учені змоделювали Великий Потоп

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 5.12.2006 20:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1575

Уявіть собі виверження вулкана, яке стало причиною цунамі заввишки 10 поверхів, що містить достатньо опадів і породи для того, щоб повністю покрити острів Манхеттен шаром товстішим, ніж висота хмарочоса Empire State Building.

Згідно комп'ютерної моделі катастрофи, що трапилася 8 тис. років назад на Сицилії, коли відбулося виверження вулкана Етна, об'єм викидів склав 6 куб.миль. Це спричинило появу цунамі, яке поширилося Середземним морем і досягло берегів трьох континентів усього лише за кілька годин. Каміння та пил при цьому виверженні спрямувалися в море зі швидкістю 320 км/год, порушивши багатовікові відкладення на дні морів.

Дослідники з Національного інституту Геології та Вулканології в Італії також пов'язали цунамі з таємничим зникненням Атліт-Ям, поселення, що розташовувалося на узбережжі сучасного Ізраїлю. Коли археологи виявили поселення близько 20 років назад, вони побачили свідоцтва раптової втечі мешканців.

Для створення комп'ютерної моделі дослідники використовували човни, обладнані сонаром, за допомогою яких вивчалися відкладення на морському дні, заміщені викидами вулкана.

Учені припустили, що хвилі цунамі досягали висоти до 40 метрів, а їх максимальна швидкість склала 725 км/год, що більше, ніж мало цунамі в Індонезії в 2004 році, коли загинуло 180 тис. осіб.

Сучасні сицілійці з великою пошаною відносяться до Етни. Практично ніхто з них ніколи не називає Етну по імені, а завжди шанобливо величають “Нашим вулканом”. Сучасне виверження Етни у вересні цього року.

Згідно розрахунків, якщо таке явище трапиться сьогодні, Південна Італія буде покрита водою протягом перших 15 хвилин. Часом пізніше хвиля досягне західного узбережжя Греції. Ще через півтори години навалі стихії піддасться місто Бенгазі на півночі Африки. Через три з половиною години хвилі досягнуть узбережжя Ізраїлю, Лівану та Сирії, повідомляє Сіньхуа.

Хвиля неолітичного цунамі цілком могла спричинити й затоплення водами Середземного моря Понтійського озера й утворення на його місці Чорного моря.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.