На Банковій думають, що українці стануть багатшими, якщо платитимуть за газ $400

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 8.11.2011 10:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15751

Україні необхідно кардинально міняти політику споживання газу, оскільки сьогодні за газ розраховується вся країна.

Таку думку в коментарі Інституту Горшеніна висловив радник президента Віктора Януковича Роман Шпек, відповідаючи на питання про те, чи допоможе Україні входження в зону вільної торгівлі з ЄС або до Митного союзу з РФ легше пройти чергову хвилю економічної кризи.

"Розумієте, ми купуємо газ в Росії, зараз ціна вище 400 доларів. А своїм теплоенерго продаємо по 1300 гривень. Ми не збираємо стільки грошей, щоб можна було розрахуватися з нашими агентами за поставку газу. Це покладає додаткове навантаження на банківську сферу, в тому числі - на Національний банк. Замість того, щоб давати реальні кредитні ресурси для підтримки економіки, вся країна розраховується за газ. Без зміни політики споживання газу, а друге - без зміни політики ціноутворення, сильніше наша економіка не стане, і багатші наші громадяни не стануть. Нам потрібно йти на складні, але життєво-необхідні кроки, знаходити правильні способи комунікації з суспільством", - вважає Шпек.

Він зазначив, що в даний момент для збереження стабільної економіки України вкрай важливо збільшення обсягів торгівлі як з Євросоюзом, так і з Російською Федерацією.

"Будь-яка кооперація корисна, тому що це - додаткові гарантії зростання обсягів торгівлі. Україна приречена розвивати торгівлю з Європейським Союзом, тому що основні інвестиційні товари, нові технології, обладнання, енергозберігаючі технології надходять з Європейського Союзу, з високорозвинених країн. Ми також повинні збільшувати обсяги торгівлі з Росією, шукати шляхи спрощення взаємної торгівлі", - вважає експерт.

Говорячи про ймовірність отримання Україною чергового траншу МВФ, експерт зазначив, що з боку Національного банку всі зобов'язання на сьогоднішній день виконані.

"Національний банк веде себе як серйозний і передбачуваний партнер у співпраці з МВФ. З боку уряду є певні затримки, які пов'язані зі структурними змінами в енергетичному секторі - не повністю отримали той бюджетний результат, який очікував уряд від пенсійної реформи, не вирішено низку питань, які мають безпосередній вплив на фінансовий стан "Нафтогазу України", - сказав експерт.

Як повідомлялось, віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко і міністр фінансів України Федір Ярошенко відбули до Вашингтона для переговорів з керівництвом Міжнародного валютного фонду для обговорення питання подальшої співпраці України та МВФ.

Від “Аратти”: нас навіть не вразив набір банальних штампів від радника Президента. Іншого там просто не буває.

Проте, очевидно, що влада не бачить реальних продуктивних рішень з кризової ситуації, зокрема на газовому ринку. Або не хоче бачити.

А вихід є. Наприклад, у демонополізації постачання газу. Якщо на ринку з'явиться три-чотири постачальника - конкуренція примусить їх знижувати ціни, як це відбувається у Європі.

Другим реальним кроком є зниження споживання дорогого ресурсу. Реально, за існуючої системи так званити комуненерго - це просто неможливо, оскільки вони є монополістами, а споживач позбавлений державою конституційного права вибору. Отже, просте підняття цін аж ніяк не вирішить проблему, а навпаки, зажене її у глухий кут, оскільки платоспроможність споживачів низька і не проглядається тенденцій до її зростання. Єдиним реальним виходом є демонополізація, тобто відмова від централізованого тепло-водопостачання і поступова заміна цієї системи на будинкові чи індивідуальні системи. Які, до речі, на декілька порядків ефективніші і з точки зору споживання палива, і з точки зору запобігання утворення неліквідних платіжних боргів.

Але це - знищить цілий сектор кримінального бізнесу олігархів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.