Чим більше Росія набудує труб, тим швидше рухне її економіка

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 10.11.2011 17:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15786

Газопровід “Північний потік” був реалізований Кремлем для збільшення потенціалу у веденні “газових війн” проти Європи.

Таку думку висловив керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар у коментарі Gazeta.ua.

"Звичайно, частина газових потоків буде перерозподілена. Україна цього року транзитує до європейських країн 105 мільярдів кубометрів газу. При добудові другої гілки "Північного потоку" наша ГТС втратить на транзиті не більше 15 мільярдів "кубів", оскільки у європейських компаній є контракти з "Газпромом", за якими вони мають отримати газ на кордоні України і Словаччини. Це не критичні втрати для нас. Українська і білоруська ГТС залишаються найпрямішими і найдешевшими шляхами постачання російського газу до Європи", - зазначив фахівець.

Споруджені і заплановані російські газопроводи не будуть дієвими, переконаний Гончар.

"Вісім років тому був реалізований "Блакитний потік" - через Чорне море до Туреччини. Тоді говорили, що транзит газу через Україну буде суттєво зменшений. Але за проектної потужності 32 мільярди кубометрів газогін працює у півсили - на 16 мільярдів. Левова частки газу в Туреччину іде через Україну. До розрекламованого "Південного потоку" ще й не приступали, бо Анкара не дає дозволу на роботи у своїй морській зоні", - зазначив експерт.

На його думку, потреба в українській газотранспортній системі не відпаде, хоча вже й не буде таких обсягів транзиту.

"Але не від протистояння з "Газпромом" з приводу ГТС. Навіть коли ми віддамо її, це не значить, що транзит газу збільшиться. Якщо європейський споживач не купить його у Росії, то й перекачувати буде нічого. Ринок газу в Європі перестав бути ринком продавця, а став ринком споживача. Він вибирає, який газ йому взяти - російський, норвезький, скраплений з Нігерії, Тобаго, Катару чи в перспективі сланцевий із США. "Газпром" мислить категоріями позавчорашнього дня. Бо його очільники і корумповане російське політичне керівництво заробляють у процесі реалізації гігантських проектів. Як вони потім працюватимуть - це їх не цікавить. Тому чим більше Росія набудує труб, тим швидше рухне її економіка", - підсумував Гончар.

Як повідомлялося раніше, Росія і Німеччина урочисто запустили газогін "Північний потік". Він проходить по дну Балтійського моря від російського міста Виборга до німецького Ґрайсвальда.

Проектна потужність першої гілки становить 27 млрд куб. м, після планованої добудови другої гілки збільшиться до 55 млрд куб. м. Інвестиції в проект морської частини газопроводу склали $7,4 млрд.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.