Новий Митний кодекс: чи зосередиться корупція в одних руках?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 11.11.2011 11:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15790

З 1 січня наступного року в Україні запрацює новий Митний кодекс.

Урядовці та митники заявляють, що українське митне законодавство відповідає всім міжнародним конвенціям і стандартам і значно спрощує бюрократичну митну процедуру . Експерти та підприємці також оцінюють нові митні правила позитивно, але конкретніше вже говоритимуть, коли закон запрацює.

Три роки поспіль урядовці спільно з експертами працювали над новими митними правилами. Враховано 70% пропозицій Європейської бізнес-асоціації, яка зобов’язана відстоювати інтереси бізнесу.

Відтак уже з 1 січня, згідно з законом, запроваджується електронна система декларування і визначено чіткий перелік документів, необхідних для оформлення товару на митниці; підприємець може самостійно обирати митницю, на якій проходитиме митну процедуру; час оформлення імпортно-експортної операції скорочено з 24 до 4 годин і митник нестиме персональну відповідальність за неправомірні затримки. Також встановлено перелік особистих речей, які людина може перевозити через кордон без декларування, лібералізовані норми вивезення товару. Громадяни мають право ввозити через кордон в Україну товари на 1000 євро вагою 50 кілограм у ручній поклажі (нині дозволено на 200 євро); товари на суму від 1 до 10 тисяч євро оподатковуватимуться за загальною ставкою мита у розмірі 10 відсотків.

Митний кодекс сприятиме зростанню товарообігу

Начальник Львівської митниці Денис Пудрик каже, що нові митні правила сприятимуть збільшенню товарообігу, контрабандні товари одразу вилучатимуть і продаватимуть, а бюджет отримуватиме кошти, не чекаючи кілька років на завершення кримінальної справи. Загальний товарообмін через Львівську митницю у цьому році зріс на третину, у порівнянні з минулим роком. Основний імпорт надходить із Польщі, а експортуються товари у Польщу, Німеччину, Росію, Данію, Англію. Збільшується кількість перевезень через кордон сировини та напівфабрикатів.

Позитивно Митний кодекс оцінюють експерти Європейської бізнес- асоціації. Закон полегшить життя компаніям, які працюють за правилами, каже голова представник Європейської бізнес- асоціації Антон Подільчак.

На кордоні зменшиться число контролюючих органів

Те, що Митний кодекс кращий, ніж податковий, стверджує у коментарі Радіо Свобода керівник митної брокерської фірми у Львові Теодор Дяків. За його словами, це серйозний крок уперед у частині часу оформлення процедур, відповідальності, визначення митниці і так далі.

«Зменшується число контролюючих органів. На кордоні не буде фітосанітарної, ветеринарної служб, які брали участь у корупції. Всі ці функції передаються митниці і вона контролюватиме. Як не дивно, цей закон суттєво може подолати корупцію», – каже підприємець.

Як би ідеально не був написаний закон, зрозуміло, що корупцію він не подолає. Людський фактор є визначальним. Якщо зараз, щоби пройти митну процедуру, «домовлятись» доводиться з різними контролюючими органами, то після дії нового Закону корупція зосередиться в одних руках – митниці.

Люди, які займаються перевезеннями товарів через кордон, розповіли Радіо Свобода, що нині на кожному митному переході поставлена «своя» людина і лише вона вирішує всі питання. Зауважу, що протягом півтори роки на львівській митниці відбулись суттєві кадрові чистки: звільнено 130 митників. На їхні місця працевлаштовані митники з інших регіонів, а очолює львівську митницю виходець із Донеччини.

Однак давати конкретні оцінки новим митним правилам можна буде вже після того, як закон запрацює, і з ним зіштовхнеться бізнес.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.