Чи отримає Україна туркменський газ?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 14.11.2011 10:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15802

Україна може за півроку отримати право на транзит туркменського газу для власних потреб російською територією.

Таку можливість передбачає угода про зону вільної торгівлі СНД, опублікована українським Кабміном. Прем’єр-міністр Микола Азаров назвав це першою за 10 років домовленістю про доступ України до російської труби. Представники опозиції вважають вигоду для України від такої угоди сумнівною, експерти ж наголошують, що оцінювати її не можна доти, доки не визначать умови транзиту.

Договір про зону вільної торгівлі в межах СНД, який у жовтні підписала і українська сторона, зараз оприлюднений на сайті уряду. Угода декларує рівні умови для транзиту товарів територіями країн-учасниць, однак там наголошено, що «транзитні» положення документа не поширюються на трубопровідний транспорт. Про використання сусідами нафто- і газопроводів одне одного країни СНД домовляться упродовж півроку після ратифікації угоди про зону вільної торгівлі, йдеться у сьомій статті цього документа.

Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що завдяки угоді про ЗВТ у межах СНД Київ домовився з Москвою про використання транзиту туркменського газу російськими газогонами в Україну.

«Ми вперше домовилися та зафіксували в договорі, що упродовж 6 місяців після набуття чинності договором ми укладаємо угоду про умови транзиту трубопровідним транспортом», – сказав Азаров.

Якими будуть ці умови і чи змінять вони порядок транзиту російського газу територією України й плату за транзит, в уряді не уточнюють.

Вигода від туркменського газу може бути тимчасовою – експерт

Півроку – недостатній термін для підготовки таких домовленостей, вважає президент Київського енергетичного клубу Олександр Тодійчук.

Однак, він не виключає, що впродовж деякого часу транзит туркменського газу на російських умовах дійсно може бути вигідним для України.

«У зимовий час Україна зможе забезпечити опалювальний сезон, наповнити туркменським газом підземні сховища. Однак важливо, на яких саме умовах це буде зроблено. І що Росія захоче за такі поступки? Ймовірно, умови будуть зручними для України упродовж півроку, а тоді ставатимуть дедалі важчими», – вважає експерт.

Україна не отримає прийнятних умов транзиту туркменського газу: напередодні виборів у Росії Кремль не зацікавлений допускати до своєї труби нікого, вважає нардеп від НУНС, член комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима.

«Пригадаймо, що на початку правління Януковича президент Росії Дмитро Медведєв мав зустріч із представниками українського бізнесу. І коли промисловці запитали його про можливість купувати і транзитувати туркменський газ, як це було десять років тому, він прямо відповів: «Не дочекаєтеся!», – нагадав депутат. – Це є проблема не лише для України. ЄС недаремно застосував до «Газпрому» третій енергетичний пакет (який фактично означає енергетичну війну). Причина в тому, що Росія нікого не пускає до труби. Винятком є лише Німеччина, яка задіяна у проекті «Північний потік», – каже Гудима.

Угоду про зону вільної торгівлі СНД українські урядовці підписали 18 жовтня. 9 листопада її передали на ратифікацію до парламенту. У вересні український глава держави вже домовився з президентом Туркменистану Ґурбанґули Бердимухамедовим про купівлю туркменського газу по 200 доларів за 1000 кубометрів, без урахування вартості його транспортування до кордонів України.

За підрахунками експертів, разом із витратами на транзит середньоазійське блакитне паливо може коштувати для України 270 доларів за 1000 кубометрів, коли буде добудований альтернативний Росії газогін через Азербайджан до Європи. Його планують закінчити у 2015 році.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.