Сталінські буцегарні. Європейських політиків не пускають до Тимошенко

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 15.11.2011 10:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15822

У камеру до Юлії Тимошенко не пускають нікого, крім захисників і рідних. Відвідати колишню прем’єрку не пощастило і низці європейських політиків. Така вибірковість відвідувачів - не виняток, а правило, кажуть експерти.

Днями суд не надав дозвіл відвідати Юлію Тимошенко державному міністру Федерального міністерства закордонних справ Німеччини Корнелії Піпер. До цього зустрічі з Тимошенко також просили співдоповідачі Парламентської асамблеї Ради Європи Марієтте Пурбе-Лундін та Майліс Репс, однак суддя відхилив і їхнє прохання. Ще низка європейських та українських політиків домагалася побачення з ув'язненою. Утім, і їхні спроби були безуспішні.

Натомість щодня відвідувати Тимошенко може слідчий податкової міліції, який допитує її у поновленій справі про борги ЄЕСУ. «При цьому захист має право лежати, стояти і ходити», - зауважив начальник головного слідчого управління податкової міліції Анатолій Яковинець.

Суворе попереднє ув’язнення

Однак те, що до Юлії Тимошенко не пускають нікого, окрім рідних, захисників і слідчих, не є винятком з встановлених правил в Україні, кажуть правозахисники.

Здебільшого до обвинувачених українців має доступ лише захисник. Як повідомив Deutsche Welle голова Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко, відповідно до закону про попереднє ув’язнення, суд чи слідчий мають вирішувати, хто може відвідувати людину, яка чекає на рішення суду у СІЗО.

Утім, захисникові обвинуваченого і рідним суд і слідчий не можуть відмовити. «Якщо довгий час не пускають до СІЗО сім'ю, то це порушення права людини на сімейні зв’язки. Але якщо побачення домагаються політичні соратники чи європейські політики, то важко довести, яке право людини порушується», - пояснює Аркадій Бущенко. Він наголошує, що у випадку з Тимошенко все складніше, адже проти неї порушено вже кілька справ і тепер тим, хто хоче відвідати її у СІЗО, доведеться обходити кілька судів і слідчих.

"Потрапити" в СІЗО важче, ніж у в’язницю

Крім того, як зауважив в інтерв’ю Deutsche Wellе юрист, експерт з кримінального права Олександр Банчук, домогтися побачення з обвинуваченим у СІЗО в Україні набагато важче, ніж із засудженим у в’язниці.

«Умови попереднього ув’язнення в Україні гірші, аніж у засуджених. Це дивно, адже у СІЗО сидять формально невинні, бо вина їхня ще не доведена», - наголошує Банчук. Погані умови утримання людей у СІЗО він пояснює переповненням ізоляторів.

Адже, за словами юриста, судді бояться прокурорських перевірок і воліють утримувати людей у СІЗО до закінчення судового процесу, не допускаючи до них сторонніх людей. За словами Олександра Банчука, зараз в Україні у СІЗО утримуються понад 40 тисяч українців.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.