Янукович у Польщі розповідав байки про український суд

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 16.11.2011 10:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15834

У вівторок у Вроцлаві відбулася зустріч президентів України, Польщі та Німеччини, попри те, що, як повідомляють, через несприятливі погодні умови Президент України Віктор Янукович прибув до Польщі із запізненням.

Офіційний привід зустрічі трьох президентів – 200-річчя Вроцлавського університету. Проте польські оглядачі говорять, що справжня причина цієї зустрічі – доля угоди про асоціацію України з Євросоюзом та питання Юлії Тимошенко.

Президенти трьох країн мали взяти участь в урочистостях, присвячених 200-річчю Вроцлавського університету, що розпочиналися о 9-й ранку. Планувалося, що програма святкувань за участю президентів завершиться у першій половині дня їхньою тристоронньою зустріччю. Та ці плани перекреслила погода.

Президент Янукович запізнився на вроцлавські урочистості аж на 6 годин. Згідно з офіційними повідомленнями, Президент України запізнився, бо над вроцлавським летовищем вранці був туман. За такої ситуації польський Президент Броніслав Коморовський та німецький Крістіан Вульфф вирішили зачекати на Віктора Януковича. Вони продовжили своє перебування у Вроцлаві. Чекаючи на гостя з Києва, обидва президенти гуляли містом.

Післяобідньої пори Віктор Янукович таки прилетів до Вроцлава. Після коротких офіційних урочистостей троє президентів розмовляли за закритими дверима до вечора.

Імла над Україною зникне?

Про те, які теми можуть бути предметом обговорення, президенти Польщі та Німеччини дали зрозуміти ще вранці, під час урочистостей, на яких не було Януковича. У своїх промовах Броніслав Коморовський та Крістіан Вульфф неодноразово згадували про Україну, говорили про її європейське коріння та європейські перспективи, а також про необхідність дотримання європейських стандартів демократії.

Образно висловився Крістіан Вульфф: він висловив сподівання, що імла над вроцлавським летовищем розійдеться і Янукович таки прилетить до Вроцлава. Так само, сказав німецький Президент, зникне імла й над Україною.

У свою чергу, на прес-конференції, вже після тристоронньої зустрічі, Віктор Янукович сказав, що президенти розмовляли про інтеграцію України з ЄС, а також про справу Юлії Тимошенко. Янукович твердив, що ця справа – це компетенція суду, а не Глави держави. Мовляв, Президент не може тиснути на незалежний суд. Янукович також зізнався, що країни ЄС чинять на нього значний тиск з приводу ув’язненої Юлії Тимошенко. За його словами, процес над Тимошенко не має нічого спільного з переслідуваннями опозиції. Мовляв, справа Тимошенко розпочалася ще у 2009 році, коли він іще не був Главою держави.

Після тристоронньої зустрічі відбулася зустріч віч-на-віч двох Президентів – українського та польського. Як твердять польські медіа, Броніслав Коморовський намагається переконати Януковича звільнити Юлію Тимошенко.

Зустріч не стільки практична, як символічна?

На скільки, на думку польських оглядачів, може бути результативною вроцлавська зустріч? З таким запитанням Радіо Свобода звернулося до Анджея Домбровського, директора Вроцлавської колегії Східної Європи. На його думку, нема підстав сподіватися якихось особливих результатів від вроцлавської зустрічі президентів.

«Я думаю, що вона матиме більше символічний вимір, я не сподіваюся якихось конкретних ефектів. Річ у тім, що ані Президент Німеччини, ані Президент Польщі, за винятком Президента України, не формують закордонної політики. У Німеччині та в Польщі закордонну політику формують уряди. Якими саме будуть наслідки цієї зустрічі побачимо по результатах, якщо вони взагалі будуть. Я не бачу підстав до якогось особливого оптимізму щодо цієї зустрічі, та все-таки розмовляти потрібно», – зауважив Анджей Домбровський.

Як наголошує польський експерт, Європа занепокоєна тим, що впродовж останніх місяців відбувається в Києві. У ЄС, каже він, сподіваються, що такі тенденції не поглиблюватимуться і що Україна таки стане членом міжнародної європейської спільноти.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.