Регіонали й надалі вбачають у Тимошенко найбільшого конкурента

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 16.11.2011 10:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15835

Правляча більшість заблокувала в парламенті декриміналізацію статті Карного кодексу, за якою засуджена Тимошенко. Експерти й опозиція вважають це небажанням влади піти на компроміс з опозицією та євроспільнотою.

Партія регіонів та її союзники в Верховній Раді не підтримала поправку опозиції змінити текст статті 365 Кримінального кодексу України, за якою була засуджена екс-прем'єр Юлія Тимошенко. Пізніше більшість провалила й голосування за пропозицію вилучити цю норму з переліку статей, за якими настає кримінальна відповідальність.

Натомість депутати присвятили парламентський день розгляду понад двох сотень поправок до Кримінального кодексу, які, за словами опозиції, не скасовували запроваджені ще за радянських часів застарілі норми, а мали лише "технічний характер".

Суперечки депутатів

"Змінювати Кримінальний кодекс заради однієї людини ми не будемо", – так пояснив журналістам поведінку своїх колег голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Він відкинув закиди з боку європейської спільноти в тому, що стаття 365 є такою, що не відповідає європейським цінностям та успадкована Україною від сталінських часів. Пославшись на вивчення правниками Партії регіонів карного законодавства США, Великобританії, Франції та Італії, Єфремов заявив, що в цих державах є аналогічні статті і висловив побажання, аби й цим країнам були надіслані "такі самі зауваження, як і до України".

Голова фракції "БЮТ-Батьківщина" Іван Кириленко назвав поведінку регіоналів "середньовіччям". Він пообіцяв, що вся його фракція, яка на знак протесту залишила сесійний зал парламенту, в середу "потужно працюватиме" і домагатиметься "відновлення справедливості" щодо їхнього лідера. Кириленко не виключив підтримки з боку фракції НУНС і пообіцяв звернутися до міжнародних інституцій з роз'ясненням ситуації.

У свою чергу, голова комітету Верховної Ради з правової політики Сергій Міщенко спростував закиди Олександра Єфремова. Він заявив, що провалені більшістю поправки опозиції не передбачали скасування статті 365. Міщенко пояснив, що там йшлося про доповнення щодо настання кримінальної відповідальності державного службовця лише в разі доведення корисливого наміру, або "корупційної складової" під час здійснення ним своїх повноважень.

Страх політичної конкуренції

Керівник групи захисту Юлії Тимошенко Сергій Власенко не виключає, що команду не голосувати за декриміналізацію статті, за якою засуджена екс-прем'єрка, дав особисто Президент Янукович. Раніше незалежні оглядачі пояснювали кількагодинну затримку візиту Януковича до Вроцлава, де мала відбутися його зустріч з президентами Німеччини та Польщі, саме чеканням на підсумки парламентського голосування. Власенко не повірив офіційним повідомленням про те, що літак Януковича зупинив туман у Вроцлаві.

На відміну від Власенка, політолог Віктор Небоженко переконаний, що Янукович просто не розуміє зовнішньополітичних наслідків своєї поведінки. А більшість президентських радників "намагається не втручатися в ухвалення важливих рішень, аби не нести за них відповідальність". Небоженко виключив можливість розколу всередині президентської команди. На його думку, Янукович щиро переконаний, що "він може себе поводити на зовнішній арені так само, як і всередині України".

Однак, президент Центру прикладних політичних досліджень "ПЕНТА" Володимир Фесенко в інтерв'ю Deutsche Welle сказав, що є ознаки того, що не лише Янукович, а й його оточення вірять у можливість домогтися від ЄС підписання угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі без виконання обіцянки звільнити Юлію Тимошенко. Фесенко вважає, що це обумовлено страхом перед "харизмою Тимошенко", яка здатна після виходу на волю стати "каталізатором переростання нинішнього політичного напруження в суспільне збурення, або навіть політичний вибух".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.