Європейська перспектива України під питанням

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 16.11.2011 16:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15843

У четвер профільний комітет Європарламенту має задекларувати свою позицію стосовно Угоди про асоціацію. Кількість поправок, які депутати пропонують внести до рекомендацій щодо переговорів з Україною, перевищила 160.

Уваги до України з боку Європарламенту нині не бракує. Кількість депутатів, які так чи інакше вирішили долучитися до українського питання, збільшилась за останній час у п’ять разів. Тільки така увага для Києва є маловтішною, оскільки вона спричинена серйозною стурбованістю розвитком подій в Україні. Свідченням цьому стала й рекордна кількість поправок до рекомендацій Європейського парламенту Європейській комісії та Раді ЄС щодо переговорів навколо Угоди про асоціацію. Їх нарахували – 164. Для однієї країни – це вражаюча цифра.

Коротко нагадаємо перебіг подій. Влітку цього року переговори України з Європейським Союзом щодо Угоди про асоціацію вступили в завершальну фазу. В зв’язку з цим депутати Ричард Лєгутко та Павел Залевські підготували рекомендації Європейського парламенту для Європейської комісії та Ради ЄС. Лєгутко відповідав за політичну частину рекомендацій, Залевські – за економічну. Все це готувалося ще до судового розгляду справи Юлії Тимошенко в Україні.

Засудження Тимошенко все перекреслило

Головний сигнал документу зводився до того, щоб завершити переговори по Угоді про асоціацію не пізніше, ніж до кінця цього року та ратифікувати її в наступному. Але після винесення вироку екс-прем'єру України Юлії Тимошенко настрої в Європарламенті драматично змінилися. За цей час депутати встигли ухвалити жорстку резолюцію по Україні, в якій Київ піддали суворій критиці через політично мотивований характер процесу проти колишнього глави українського уряду.

Враховуючи такі обставини, в Європарламенті вирішили продовжити термін внесення поправок до рекомендацій. І от 17 листопада заплановано винести документ на голосування, яке відбудеться в рамках засідання парламентського комітету у закордонних справах. Що саме відбуватиметься під час цього засідання, нині прогнозувати не береться ніхто. Навіть успішне голосування рекомендацій в економічній частині, представленій Залевським, яке відбулося цього понеділка, не гарантує позитивного голосування політичної частини.

Діапазон поправок – надзвичайно широкий

Наступний приклад демонструє всю драматичність ситуації. В проекті документу йшлося про те, що на переговорах з Україною необхідно досягти прогресу для того, аби «укласти Угоду про асоціацію не пізніше кінця 2011 року». Тепер пропонується взагалі викреслити конкретні часові терміни для укладання угоди. З такими пропозиціями виступили ліберали Грехем Вотсон з Великобританії та Крістіна Оджуланд з Естонії. Австрієць Андреас Мелзер, який не належить до жодної депутатської групи, вважає за доцільне укласти Угоду про асоціацію, «як тільки Україна виконає свої зобов’язання». Водночас член групи Європейської народної партії, представник Німеччини Ельмар Брок головною передумовою називає «виконання вимог резолюції від 27 жовтня цього року».

Відомо, що фінальне голосування цих пропозицій, які будуть трансформовані у резолюцію, відбудеться на початку грудня. Але саме голосування в четвер у профільному комітеті визначить позицію Європейського парламенту в цілому. Тим часом в кулуарах Європарламенту самі депутати зазначають, що актуальні події у Верховній Раді України, а саме – провальне голосування декриміналізації статті, за якою засуджено Тимошенко, стане додатковим аргументом не тільки не підписувати Угоду, але навіть і не наближатися до її ратифікації.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.