Сьогодні в Європарламенті будуть вирішувати, як бути з Україною

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 17.11.2011 10:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15848

17 листопада в Страсбурзі українське питання буде обговорювати закордонний комітет Європейського парламенту.

Євродепутати мають визначитися, чи рекомендувати виконавчим структурам Євросоюзу укласти угоду про асоціацію з Україною. Україна не виконала попередніх критичних резолюцій Європарламенту, то чого ж варто очікувати тепер?

Проект рекомендацій Європарламенту стосовно угоди про асоціацію з Україною підготував депутат Річард Леґутко. Він пропонує укласти договір до кінця цього року. Але поляк готував документ ще до того, як цього тижня Верховна Рада відмовилася змінити кримінальну статтю, за якою засудили колишнього українського прем’єра Юлію Тимошенко.

Результати голосування у закордонному комітеті Європарламенту важко спрогнозувати, каже Радіо Свобода британський політолог Ендрю Вілсон із Європейської ради закордонних справ.

«Важко передбачити, що станеться, бо в України в Європі залишилося мало друзів, а ті, хто ще залишився, розколоті стосовно того, що ж робити», – каже Вілсон.

Якщо одні європейські політики закликають забути про тіснішу співпрацю з Україною до того, як із-за ґрат випустять українських опозиційних лідерів, то інші переконані: договір треба укладати, щоб мати більше можливостей для впливу на офіційний Київ.

На думку Ендрю Вілсона, наразі ймовірний сценарій, у ліпшому випадку, це парафування, тобто попереднє схвалення угоди між Україною та ЄС на грудневому саміті в Києві.

«Навіть для цього попередня, жовтнева, резолюція Європарламенту висунула чіткі умови, які Україна не виконала. Немає ознак гнучкості у справі Тимошенко. Ба більше, весь рух – у зворотному напрямку», – говорить британський оглядач.

Очікування поляків: двері перед Україною не зачинять

Як наслідок, проти парафування угоди з Україною нині вже виступають деякі члени Євросоюзу, сказав Радіо Свобода представник закордонного комітету Європарламенту Павел Залевскі. Але він очікує, що євродепутати порадять їм навіть зараз не закривати двері перед Києвом.

«Поки це неофіційна інформація, але є консенсус стосовно того, що закордонний комітет Європарламенту, вірогідно, закличе зробити все можливе, щоб парафувати угоду про асоціацію з Україною до кінця року, і в контексті жовтневої резолюції закличе звільнити Тимошенко та інших в’язнів у політично мотивованих справах», – каже польський політик.

Павел Залевскі також передбачає, що в тексті резолюції буде передумова: угоду про асоціацію між Україною та ЄС остаточно підпишуть лише після того, як в Україні відбудуться помітні зрушення на ниві демократії і захисту прав людини.

Наразі польський депутат бачить песимістичну картину. На його думку, в Україні «відбувається падіння стандартів в галузі демократії і верховенства права».

Незважаючи на внутрішню ситуацію в Україні, чимало поляків вважають так само, як і Павел Залевскі. Напередодні у Варшаві сотні жителів провели акцію «Дай Україні п’ять», закликаючи європейські структури підтримати європрагнення України.

Рекомендації закордонного комітету стосовно України 1 грудня в Брюсселі має розглянути весь Європейський парламент. Це рішення має дорадчий характер для виконавчих гілок ЄС – Ради ЄС та Єврокомісії, але стане важливим сигналом, в який же бік, в очах європейців, рухається Україна.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.