Отримані нові дані про наявність води на супутнику Юпітера

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 17.11.2011 13:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15853

Вчені отримали нові дані про те, що під крижаною поверхнею супутника Юпітера Європи є рідка вода.

Аналіз зображень поверхні супутника дає підстави вважати, що потоки теплої води проникають у тріщини крижаного покриву, призводячи до його танення і руйнування.

Матеріали, опубліковані у статті в журналі, вказують на те, що на глибині близько 3 км від поверхні на Європі можуть існувати водойми з рідкою водою.

Вода в рідкому вигляді є неодмінною умовою існування органічного життя земного типу.

Деякий час тому вчені, вивчивши випромінювання магнітних полів і фотозображень Європи, припустили, що в надрах супутника - за 10-30 км від поверхні - прихований величезний океан рідкої води глибиною до 160 км.

Багато астробіологів мріяли пройти стопами героя фантастичного роману "Одісея-2" Артура Кларка, який виявив живі істоти у підлідному океані Європи.

Відкриття групою американських дослідників рідкої води, яка потрапляє на поверхню, робить подібну експедицію на Європу значно привабливішою ідеєю.

Існування таких неглибоких озер означає, що вода у них, імовірно, постійно змішується з водою із глибших шарів. Такі холодні потоки можуть нести з собою із надр поживні речовини.

"Це може зробити Європу та її океан більш придатними для життя", - заявила голова групи дослідників Брітні Шмідт з Університету штату Техас в Остіні.

Шмідт та її колеги аналізували фотозображення поверхні Європи, отримані космічним апаратом Галілей, запущеним у 1989 році.

Гляциологи вивчають поверхню цього супутника Юпітера вже багато років, намагаючись визначити, які сили сформували його складний, поритий тріщинами рельєф.

"Дивлячись на Антарктиду, де ми бачимо подібні риси - льодовики, льодові поля - можна зрозуміти дещо з того, що відбувається на Європі", - вважає Мартін Сігерт з Единбурзького університету.

За його словами, нові дані показують, як на Європі утворюються тріщини під впливом теплої води, що розтоплює поверхневий лід.

"Вода потрапляє у тріщини і замерзає, старий лід на поверхні цементується свіжим льодом. Вода, яка замерзає, підпирає знизу, через що утворюються нові тріщини", - говорить британський учений.

У США та Євросоюзі вчені працюють над підготовкою місії до Європи та інших супутників Юпітера. Проект може бути запущений до кінця поточного десятиліття або на початку наступного.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.