Європарламент ухвалив історичну для Грузії резолюцію: Абхазію і Південну Осетію визнали окупованими територіями

Автор/джерело -  © NEWSru.ua



Дата публiкацiї - 18.11.2011 03:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15863

Європарламент схвалив резолюцію щодо Грузії, з офіційним проханням до Росії виконати взяті в серпні 2008 року зобов’язання і вивести своїх військових з грузинських територій.

Постійна представниця Грузії в ЄС Саломе Самадашвілі

Як повідомила постійна представниця Грузії в ЄС Саломе Самадашвілі, в резолюції записано, що "території Абхазії і Південної Осетії мають бути оголошені як окуповані території". "Таку заяву досі не ухвалювала жодна міжнародна організація", - сказала Самадашвілі.

Вона повідомила, що в резолюції сказано і про те, що європейських спостерігачів, що перебувають з 2008 року в Грузії, обов’язково необхідно допустити для моніторингу на території Абхазії і Південної Осетії.

"Цей документ є висловленням величезної підтримки Грузії з боку Європи та заявкою, що Грузія обов’язково має стати частиною політичного та економічного простору Європи", - говорить Самадашвілі.

Як зазначив раніше заступник голови грузинського МЗС Сергі Капанадзе, в резолюції Європарламенту порушено цілу низку питань, зокрема питання безпеки, відносин Грузії і Росії, вільної торгівлі між Грузією і Євросоюзом, лібералізації візового режиму тощо.

Напередодні президент Грузії Михайло Саакашвілі, виступаючи в райцентрі Кварелі, заявив, що ухвалення Європарламентом резолюції, в якій з’явиться термін "окупація", буде "історичним".

"Резолюція щодо Грузії, голосування з якої відбудеться у четвер, офіційно затвердить термін "окупація території Грузії" на рівні лексикону Європарламенту", - сказав президент напередодні під час спільного брифінгу з Верховним представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон, яка відвідала Тбілісі в рамках регіонального турне.

За словами Саакашвілі, "це дуже вагомий для Грузії документ". "Треба сказати, що навколо нього кипіли великі пристрасті, і ми чекаємо, чи отримає резолюція підтримку Європарламенту", - зазначив Саакашвілі.

Текст резолюції склав польський депутат Кшиштоф Лізек, який відвідав Грузію в квітні поточного року.

Як заявив раніше голова парламенту Грузії Давид Бакрадзе, ця резолюція є "важливим для нас документом, адже в тексті кілька разів зазначено, що більша частина території країни окупована".

Разом з цим у тексті йдеться про те, що ЄС визнає Грузію країною з європейськими перспективами (що навряд чи “світить” Україні... - прим.“Аратти”). За словами спікера, це перша резолюція Європарламенту, в якій присутність Росії в Абхазії і Цхінвальському регіоні оцінюється як "окупація".

Нагадаємо, після серпневої війни 2008 року Росія визнала незалежність Південної Осетії та іншої колишньої грузинської автономії - Абхазії. У відповідь Тбілісі розірвав дипломатичні відносини з Москвою і оголосив дві закавказькі республіки окупованими територіями.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.