Тимошенко, як і Луценка, повільно вбивають сучасні енкаведісти

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.11.2011 13:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15867

Стан здоров’я Юлії Тимошенко, яка перебуває у Лук’янівському СІЗО, продовжує погіршуватись.

Про це на прес-конференції заявив Перший заступник Голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов.

За його словами, 15-й день Тимошенко не в змозі самостійно пересуватися.

«До тих проблем, які стосуються серйозної хвороби спини, хребта, додались симптоми, які були у неї ще під час судового засідання в Печерському суді, а саме – крововиливи, причому деякі з них – понад 15 сантиметрів», - сказав він.

За його словами, «слідчий ізолятор за вказівкою адміністрації президента відмовляє у діагностиці хвороби Тимошенко».

«Керівництво партії «Батьківщина» підкреслює, що життю Юлії Тимошенко загрожує реальна небезпека», - заявив Олександр Турчинов.

Він зазначив, що опозиція неодноразово зверталася до керівництва СІЗО, до суду та Міністерства охорони здоров’я, але так і не отримала жодних пояснень з приводу тортур, які вчиняють над Тимошенко.

«Тому ми звертаємось з відкритим листом до міжнародної організації Червоного хреста, до Всесвітньої організації охорони здоров’я, до міжнародної організації «Лікарі без кордонів» через ситуацію, яка сталась із лідером опозиції Юлією Тимошенко і просимо втрутитись у ситуацію відповідно до статутів та їх громадської діяльності», - повідомив Турчинов.

«Так само ми інформуємо про ситуацію, що склалась, керівників дипломатичних установ, що знаходяться в Україні», - резюмував він.

Міжнародному комітету Червоного хреста
Європейському регіональному Бюро ВООЗ
Міжнародній організації «Лікарі без кордонів»


ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

5 серпня цього року була ув’язнена лідер партії “Батьківщина», колишній прем’єр-міністр, найбільш популярний опозиційний політик України Юлія Тимошенко.

Уряди провідних країн світу, Європарламент, ПАРЄ, ОБСЄ, міжнародні правозахисні організації зазначили в своїх заявах, що справа проти Юлії Тимошенко є політично вмотивованою, а українські суди не є незалежними та об’єктивними. Такої ж думки дотримуються адвокати екс-прем’єр-міністра, обґрунтовано доводячи це відсутністю належної доказової бази в матеріалах справи. Вони оскаржили вирок суду в Європейському суді з прав людини і зараз чекають на рішення.

Тим часом Юлія Тимошенко уже понад 100 днів вона перебуває у СІЗО №13 у м. Київ. З першого тижня ув’язнення політик відчула погіршення здоров’я. Так, на її тілі з’явилися множинні синці незрозумілої етіології. Влада не дала дозволу на доступ до СІЗО для проведення огляду та забору аналізів лікуючого лікаря, якому довіряє Юлія Тимошенко. Діагноз не було встановлено, лікування не було проведено.

У вересні екс-прем’єр-міністр мала серйозні болі в горлі. Лікар знову не був допущений до свого пацієнта, лікування проводилося самотужки без встановленого фахівцем діагнозу.

На початку листопада Юлія Тимошенко відчула різкі болі в області хребта. З часом вони прогресували настільки, що останні 2 тижні політик не має змоги підводитися з ліжка. Захист Юлії Тимошенко клопотав про переведення її в лікарню для проведення інструментальної діагностики (зокрема, магнітно-резонансної томографії) та належного лікування. Здійснити це можливо винятково в умовах стаціонарного перебування у медичному закладі. Утім, влада знову відмовила Юлії Тимошенко у її праві на належний захист здоров’я. За нашої інформацією, весь цей час екс-прем’єр отримує в медичному центрі СІЗО лише знеболювальну терапію недіагностованого захворювання.

Через неможливість самостійного пересування Юлії Тимошенко захисту та рідним відмовлено у проведенні зустрічей з нею.

У той же час, представники силових органів отримали дозвіл на проведення слідчих дій з екс-прем’єр-міністром. Всупереч внутрішньому розпорядку СІЗО, слідчі дії проводять не у спеціальному приміщенні (куди Юлія Тимошенко не може дістатися через неможливість самостійного пересування), а прямо у камері.

Слід зазначити, що проведення слідчих дій дозволила медична комісія, сформована офіційною владою зі складу представників Міністерства охорони здоров’я, на підставі лише зовнішнього огляду Юлії Тимошенко, не зважаючи на висновок лікуючого лікаря та його рекомендації. Існує інформація, що медики під тиском змінили свій первинний висновок, в якому йшлося про необхідність проведення інструментальної діагностики в медичному закладі.

Захистом Юлії Тимошенко було подано щонайменше три клопотання: про допуск до Юлії Тимошенко лікаря, якому вона довіряє; про проведення інструментальної діагностики у будь-якому медичному закладі, який має необхідне обладнання; про переведення Юлії Тимошенко до лікарні для проведення діагностики та лікування.

В усіх клопотаннях влада відмовила.

Утім, довіряти здоров’я лідера української опозиції офіційнім медичним комісіям, призначеним владою, ми не маємо права.

Наша недовіра ґрунтується не лише на явній неадекватності висновків щодо захворювання Юлії Тимошенко, причина якого досі не встановлена, а також на історії хвороби ще одного політв’язня, колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценко. У серпні цього року він був терміново госпіталізований з СІЗО №13 до Лікарні швидкої допомоги у вкрай критичному стані внаслідок тривалого голодування. Разом з тим, офіційні особи, які стежили за здоров’ям Луценка, спочатку взагалі заперечували факт його відмови від вжиття їжі, а після визнання такого факту не бачили нічого загрозливого у стані здоров’я політика.

Нині Юрій Луценко знову перебуває у СІЗО без належного медичного супроводу. Так само не отримує належної медичної допомоги ще один член Кабінету Міністрів Юлії Тимошенко, колишній виконувач обов’язків міністра оборони Валерій Іващенко.

Ми вважаємо, що типова поведінка влади щодо усіх політв’язнів свідчить про застосування тортур та наявність плану на фізичне знищення політичних опонентів у в’язниці.

Відповідно до ст.11 Закону України «Про попереднє ув’язнення» «медичне обслуговування, а також лікувально-профілактична і протиепідемічна робота в місцях попереднього ув’язнення організуються і проводяться відповідно до законодавства про охорону здоров’я».

Ст.6 розділу II Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» констатує беззаперечне право на «кваліфіковану медико-санітарну допомогу, включаючи вільний вибір лікаря, вибір методів лікування, відповідно до його рекомендацій і закладу охорони здоров’я».

Ст.6 вищевказаного Закону України також визначає «можливість проведення незалежної медичної експертизи у разі незгоди громадянина з висновками державної медичної експертизи… та в інших випадках, коли діями працівників охорони здоров’я можуть бути ущемлені загальновизнані права людини і громадянина».

Ст.8 вказаного Закону України визначає сутність державного захисту права громадян на охорону здоров’я. Зокрема, вказано, що держава визнає це право і «забезпечує його захист», а у разі порушення законних прав і інтересів громадян у галузі охорони здоров’я «відповідні державні, громадські або інші органи, підприємства, установи та організації, їх посадові особи і громадяни зобов'язані вжити заходів щодо поновлення порушених прав, захисту законних інтересів та відшкодування заподіяної шкоди».

Очевидно, що українське законодавство про охорону здоров’я стосовно політв’язнів в Україні не виконується.

Наші спроби вплинути на державні інституції в Україні владою ігноруються.

Тому ми звертаємося до вас з проханням втрутитися в ситуацію та, користуючись положеннями міжнародних конвенцій, зокрема щодо прав пацієнтів, вимог Загальної декларації прав людини та інш., домогтися проведення необхідних заходів для належної діагностики та лікування Юлії Тимошенко та інших політичних в’язнів в Україні.

Заздалегідь дякуємо за співпрацю.

З повагою,

Президія Політради партії «Батьківщина»


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.