Опозиційні партії розпочинають переговори про спільні дії під час виборів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.11.2011 13:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15881

Сьогодні партії «Батьківщина» та «Фронт змін» розпочнуть переговори про координацію своїх зусиль на наступних парламентських виборах. До них можуть долучитися інші опозиційні сили.

За словами Арсенія Яценюка, опозиція має намір сформувати спільний виборчий список кандидатів на мажоритарні округи. Результат, який здобуде опозиція на виборах, значною мірою залежить від того, чи вдасться опозиціонерам порозумітися між собою. Інакше з деякими з них може домовитися влада, застерігають експерти.

Опозиційні політичні сили, що входять до Комітету опору диктатурі, сьогодні обговорюватимуть питання про взаємодію на парламентських виборах. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів заявив заступник голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергій Соболєв, коментуючи ініціативу Арсенія Яценюка розпочати такі переговори.

«На засіданні Комітету опору диктатурі, яке відбудеться сьогодні, це якраз буде одним із питань. Ми максимально готові до порозуміння, щоб на кожному окрузі від опозиції був один кандидат», – зазначив Сергій Соболєв.

Опозиція розраховує на перемогу

Ухвалення нового виборчого закону, який, зокрема, передбачає 5-відсотковий прохідний бар’єр та забороняє партійні блоки, підтримали фракції «БЮТ-Батьківщина» та частина фракції НУНС, зокрема, депутати, що належать до «Фронту змін».

На думку Арсенія Яценюка, новий закон має стимулювати об’єднавчі процеси всередині опозиції.

«Опозиція опинилась перед обмеженим вибором: або змішана система з масштабними фальсифікаціями, як це планувала влада, або закон, який дає шанс суспільству на демократичні вибори… З 20 вимог опозиції 17 задоволені повністю», – зазначив Арсеній Яценюк.

Він стверджує, що новий закон дає опозиції найбільші шанси виграти парламентські вибори 2012 року. Проте не всі опозиційні лідери дотримуються такої думки.

Депутат-нашоукраїнець, лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко вважає, що, проголосувавши за новий виборчий закон, опозиціонери підіграли владі.

На думку заступника голови фракції НУНС Тараса Стецьківа, перемога чи поразка опозиції на виборах залежить не так від виборчого законодавства, як від здатності домовлятися.

«Цей закон про вибори – не перемога і не поразка опозиції. Опозиція має стовідсотковий шанс виграти вибори, якщо вона сформує один список і виставить одного кандидата в кожному окрузі», – вважає Тарас Стецьків.

Незговірливим опозиціонерам допоможе влада

Політтехнолог Віталій Бала наголошує: якщо провідні опозиційні сили не зможуть домовитися з менш впливовими про спільний формат виборчої кампанії, то останніх може підтримати влада, щоб розмити опозиційний електорат.

«Скоріш за все, будуть стимульовані владою політичні проекти, кандидати від яких будуть виставляти свої кандидатури, особливо у західних та центральних областях. І тут усе залежатиме від того, чи зможуть опоненти влади запропонувати якісь альтернативні підходи», – зазначає експерт.

Зараз кількість прихильників опозиції насправді не є великою, наголошує Віталій Бала. За його словами, «зараз найбільше людей, які не підтримують ані владу, ані опозицію».

На думку експерта, та обставина, що Юлія Тимошенко зараз позбавлена можливості брати участь у переговорах, значно ускладнює досягнення порозуміння між різними опозиційними силами.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.