Тігіпко по-комсомольськи піарнувся на офшорах

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 24.11.2011 11:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15911

Віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко виступив із ініціативою обкласти податками кошти, які переводяться до офшорних зон. За його словами, це має дати до бюджету додаткові 2 мільярди гривень.

Утім, ініціативу урядовця сприйняли здебільшого критично. В опозиції вважають, що це черговий піар-хід, позбавлений реального змісту. Провладні сили радять скерувати зусилля насамперед на створення сприятливого бізнес-клімату в країні. А експерти зазначають, що Сергій Тігіпко мав би починати з тих офшорних зон, які його ініціатива обходить.

Віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко планує вдвічі збільшити визначений законом список офшорних зон та оподаткувати всі операції з ними. Урядовець пропонує, аби при перерахуванні грошей в офшорні зони, де діє пільгове оподаткування, потрібно було сплачувати 12 %. За словами Сергія Тігіпка, загальна сума надходжень від цього має скласти близько 2 мільярдів гривень і піти на покриття дефіциту Пенсійного фонду.

Водночас Сергій Тігіпко визнав, що цей механізм не може бути застосований до Кіпру, куди з України виводиться найбільше коштів. Це стосується також інших членів Євросоюзу, де діє пільгове законодавство. Натомість, за словами віце-прем'єра, планується створити спеціальний підрозділ у податковій адміністрації, що перевірятиме кожне підприємство, яке здійснює операції з будь-якою країною, де податки нижчі, ніж в Україні. На його думку, це має дати додаткові 2 мільярди надходжень до бюджету.

Регіонал підозрює, що історія з Податковим кодексом нічому не навчила

Перший заступник голови парламентського комітету з питань бюджету, депутат-регіонал Владислав Лук’янов вітає подібні ініціативи, проте радить проводити цю схему оподаткування «дуже-дуже ретельно.., і тоді ми дійсно змогли б отримати додаткові надходження».

Натомість, голова українського союзу промисловців і підприємців, депутат-регіонал Анатолій Кінах зазначає, що урядовцеві варто скерувати свої зусилля насамперед на створення сприятливого бізнес-клімату в країні.

«Спроба вирішувати проблему дефіциту Пенсійного воду за рахунок фіскальних та адміністративних методів, посилення тиску на бізнес – безперспективна. Уряд знову повторює помилку, яка була допущена при ухваленні Податкового кодексу», – заявляє Анатолій Кінах.

Кругообіг кіпрського офшору

Перший заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, депутат-бютівець Сергій Терьохін переконаний, що ініціатива Сергія Тігіпка скерована насамперед на покращення його іміджу.

«Ну, навіщо пенсіонерів прив’язувати до якихось там офшорів?! Друге питання: у цьому переліку ви не знайдете такі країни, як Кіпр, Ліхтенштейн, Люксембург, на які приходиться десь 92-93 % виведення капіталів із України. Так про що іде мова?!», – резюмує Сергій Терьохін.

Керівник економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин наголошує, що саме Кіпр є основною офшорною зоною, куди виводяться гроші з України. Тому, за його словами, «у цьому контексті, якраз і потрібно починати з Кіпру».

За даними Державної служби статистики, найбільше інвестицій із України – понад 6 мільярдів доларів – було направлено на Кіпр. При цьому Кіпр також є й одним із найбільших інвесторів української економіки. Експерти зазначають, що в цьому випадку під видом іноземних інвестицій в Україну повертаються українські ж гроші.

За часів прем’єрства Юлії Тимошенко була спроба скасувати законодавство, яке дозволяло виводити гроші в кіпрський офшор. Проте ця ініціатива не була підтримана парламентом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.