Польський парламент прийняв Ухвалу у якій вшанував жертви Голодомору в Україні

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 6.12.2006 21:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1592

Прийняття Ухвали відбулося сьогодні у присутності української парламентської делегації на чолі з головою Верховної Ради України Олександром Морозом, який перебуває у Польщі з дводенним офіційним візитом.

Під час чергових роковин геноциду цього року в польських ЗМІ вперше настільки широкомаcштабно журналісти та експерти висвітлювали трагедію українського народу тридцятих років, повідомляє Українська служба Бі-Бі-Сі.

Парламент Польщі ще раніше визнав Голодомор геноцидом українського народу, як це зробили також парламенти Аргентини, Австралії, Естонії, Канади, США, Італії, Угорщини, Литви та Грузії.

У документі польського парламенту написано:

«Поділяючи біль близьких жертв Голодомору в Україні, який у 1932-1933 роках забрав життя мільйонів мешканців українських сіл, Сейм Республіки Польща засуджує тоталітарний режим, відповідальний за цей геноцид.

Висловлюючи свої найглибші співчуття громадянам України, Сейм Республіки Польща прагне виразити надію, що пам'ять про жертви цього злочину залишиться пересторогою перед всілякими формами тоталітаризму, який так боляче вразив Європу ХХ століття, особливо поляків і українців».

Коли польські депутати одноголосно підтримали проект ухвали, в залі засідань був присутній голова Верховної Ради Олександр Мороз.

Польські історики наголошують, що комуністичний тоталітаризм десятиліттям забороняв українським історикам вести дослідження про Великий Голод в Україні.

Польські історики не сумніваються що ці факти людство, втім Росія яка несе за голод історичну відповідальність, повинна визнати злочином супроти людства.

Поляки особливо розуміють історичний біль українців, оскільки Москва також не хоче визнати геноцидом замордованих НКВД у Катині у 1940 році польських офіцерів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.