Голодомор як фактор впливу на суспільну психологію

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 25.11.2011 10:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15927

Завтра в Україні – День пам’яті жертв Голодомору. О 16 годині українці запалять свічки у вікнах своїх домівок, ушановуючи пам’ять загиблих.

Усупереч тому, що понад два десятиліття дані про Голодомор є відкритими, дехто досі не готовий відмовитися від радянських пропагандистських штампів, констатують експерти. Події 30-x років минулого століття впливають на суспільну психологію, незалежно від ставлення до них.

Політолог, історик Олександр Палій вбачає прогрес у сучасному ставленні українців до Голодоморів. При цьому він, зокрема, посилається на результати соціологічних досліджень, за якими дві третини українців підтримують визнання Голодомору 30-x років минулого століття актом геноциду. Такими є підсумки опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології. Відповідно до нього, наприклад, 72% опитаних вважають, що Голодомор спричинили передусім дії тодішньої влади. Із цим погодилася переважна більшість мешканців усіх регіонів України. Лише 12% респондентів назвали причиною Голодомору насамперед природні обставини.

На думку Олександра Палія, серед тих, хто досі живе в полоні пропагандистських штампів СРСР – найбільше представників покоління, яке народилося у сорокові, п’ятдесяті роки минулого століття. Більш старше покоління не з розповідей знало про справжні причини масового голоду. А молоде покоління не могло потрапити в лещата «совкового» промивання мізків, каже експерт. Однак, представники тієї «прорадянської» генерації не просто ностальгують за минулим, але й мають найвагоміші важелі впливу на сучасну Україну.

«І зараз оці люди, які перебували в інформаційному вакуумі, виховувалися абсолютно штучно, вони дуже серйозно відрізняються від старшого покоління. Від людей, народжених у 20-30-x роках минулого століття. І водночас відрізняються від пізнішого покоління, коли був значний скепсис до Радянського Союзу. От саме це покоління перебуває зараз при владі. Те покоління, яке виховали, випестували саме на піку цього «совкового» тиску на суспільство», – зауважує Олександр Палій.

Історичний корінь від Голодомору

Радянська епоха з її злочинами – це не просто сторінки підручників, над яким теж тривають суперечки. Та епоха досі впливає на суспільну психологію. І при цьому не має значення її оцінка, констатує заступник директор Інституту соціології НАН України Євген Головаха.

«Розумієте, на початку дев’яностих років 70 відсотків опитаних українців боялися голоду. І навіть зараз більше третини бояться голоду. І це є реальним відбитком і тих подій, Голодомору. Бо якщо люди досі переймаються не просто виживанням, а саме бояться голоду, якраз у цьому є історичні корені», – вважає Євген Головаха.

КВК і День пам’яті жертв

Тим часом, у Херсоні, на День пам`яті жертв Голодомору планували півфінал регіональної ліги Клубу Веселих та Кмітливих. У місті розклеїли афіші про це. Півфінал КВК проводять у рамках обласної програми «Молодь Херсона» і фінансуються з обласного бюджету. Після того, як про такий захід у День пам`яті жертв Голодомору широко повідомила преса, півфінал все-таки перенесли. Як повідомив начальник управління сім`ї, молоді та спорту Херсонської облдержадміністрації Олег Кравець КВК розважатиме херсонців у неділю, 27 листопада.

Як інформує УНІАН, раніше, коментуючи ситуацію з проведенням гри у День пам`яті жертв Голодомору, пан Кравець заявляв, що скасувати півфінал КВК неможливо. Тоді він казав, що в іграх беруть участь команди з інших міст, і вже вирішене питання з їхнім приїздом і поселенням.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.