Вчені спробують вирощувати овочі у космосі

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 28.11.2011 13:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15946

В NASA почали активно працювати над методами для вирощування солодкої картоплі (батату) у космосі, яка з гарною врожайністю займає мало місця на космічній станції чи кораблі.

Вирощувати батат НАСА вирішили через те, що на космічній станції або кораблі занадто мало місця для великої плантації з вирощування продуктів харчування.

Зазвичай рослини солодкої картоплі дають велику кількість пагонів, які розгалужуються в сторони і буквально "з'їдають" корисний простір.

Харчова цінність батату набагато вища, ніж у звичайної картоплі. Зрілі бульби, які в сприятливих умовах можуть досягати ваги до 10 кг, містять за вагою до 30% крохмалю, до 6% глюкози, а також каротин, мінеральні солі і безліч вітамінів, включаючи життєво важливий вітамін С.

До того ж, дослідження НАСА показали , що солодка картопля добре росте в закритих приміщеннях і легко переносить сусідство з іншими рослинами.

У НАСА вирішили подолати надмірну "повзучість" солодкої картоплі простим способом: обмежити її поширення спеціальним дротяним конусом.

Як з'ясувалося, обрізка бічних пагонів не сильно погіршує врожайність рослини. До того ж, обрізані молоді пагони можна вживати в їжу, наприклад у вигляді салату, що буде хорошим доповненням до раціону космонавтів.

Зазначимо, наступною науковою програмою НАСА у космосі стане використання світлодіодів для освітлення рослин і підтримки фотосинтезу і, батат стане одним з перших піддослідних зразків.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.