Україна впевнено тримає європейське лідерство по корупції

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 1.12.2011 12:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15973

Україна залишається найкорумпованішою країною Європи.

Про це йдеться в новому звіті міжнародної антикорупційної організації Transparency International. Україна в індексі сприйняття корупції є на 152 місці у світі – це найгірший результат серед європейських країн.

Попри обіцянки влади почати серйозну боротьбу з корупцією, Україну знову називають серед найбільш корумпованих країн світу. Згідно з індексом сприйняття корупції, який щорічно готує міжнародна антикорупційна організація Transparency International, Україна, яка поділила 152 місце з Таджикистаном, опинилася в оточенні переважно африканських країн.

Сприйняття корупції Transparency International вимірює за шкалою від нуля до десяти, де нуль – абсолютна скорумпованість, а 10 – абсолютна чистота. Найближче до ідеалу цього року підійшли Нова Зеландія, Данія, Фінляндія, Швеція та Сінгапур. П’ятірка лідерів залишається з роками практично незмінною, змінюється лише порядок. Так само і лідером за корупцією впродовж багатьох років є Сомалі. З тією лише різницею, що 2011 року ця країна поділила репутацію найбільш корумпованої країни світу з Північною Кореєю, яка вперше увійшла до списку.

Індекс сприйняття корупції, за словами координатора програм для країн колишнього Радянського Союзу Світлани Савицької, хоч і не може виміряти саму корупцію, є орієнтиром для інвесторів – наскільки корумпованою вважають країну ті, хто там живе і працює.

«Дуже часто закордонний інвестор звертається до цього індексу для того, щоб побачити загальну картинку з корупцією в країні. Бо тут ідеться про корупцію в державному секторі», – пояснює експерт Transparency International.

Показові антикорупційні процеси можуть призвести до зворотного ефекту

При цьому Світлана Савицька зазначає, що спроби влади в глибоко корумпованій країні проводити демонстративні антикорупційні процеси можуть мати зворотній результат для сприйняття корупції.

«Дуже часто буває важко передбачити, який буде вплив показових антикорупційних справ. Часто люди схильні не довіряти уряду, особливо, як у випадку з процесом над Юлію Тимошенко, бо коли справу розглядають ретроспективно, це підриває довіру до закону та до уряду», – пояснює Світлана Савицька з Transparency International.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.