Вчені знайшли планету, здатну перевертатися “з ніг на голову”

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 1.12.2011 14:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15978

На відстані 40 світлового років від Землі є планета, що володіє властивістю періодично перевертатися так, що її північний полюс стає південним.

"Свого роду отара овець, ведених пастухами-зірками", - повідомив керівник дослідження Натан Каіб з Королівського університету Канади.

За його словами, бінарна система розташована в сузір'ї Раку й складається із двох світил і п'яти планет. Другу зірку відокремлює від першої відстань, що перевищує відстань між Сонцем і Землею в 1,1 тис раз. Незважаючи на цю обставину, друге світило впливає на планети, але не на їхні орбіти, а саме на осі обертання.

Каіб з колегами розробили за допомогою комп'ютерного моделювання понад 450 варіантів руху тіл системи 55 Cancri. Вчені дійшли висновку, що по міру обертання навколо своєї зірки сама далека планета 55 Cancri d, образно виражаючись, встає з ніг на голову кожні 1 млн років. При цьому 55 Cancri d, що крупніша Юпітера приблизно в 4 рази, втягує в "оберт" інші чотири планети з меншою масою. Їхньої орбіти практично не міняються. "Данна планетарна система виглядає дуже організованої", - підсумував керівник дослідження.

Сама система досить добре відома астрономам. Однак припустити аномальні зміни положення осі обертання планет стало можливим тільки зараз, тому що вчені традиційно приділяють більш пильну увагу вивченню бінарних зірок, розташованих близько одна від одної, на відміну від світил 55 Cancri.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.