Європарламентарі вперше публічно заявили про тиск Кремля на українське керівництво

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 2.12.2011 10:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15982

1 грудня Європейський парламент (ЄП) затвердив рекомендації органам влади Євросоюзу щодо розвитку взаємин з Україною.

У рекомендаціях вперше з'явився пункт про безпрецедентну активність Росії у питанні зближення ЄС і України.

Примітно, що Європарламент вперше офіційно визнав існування зовнішньої сили, яка переконує українське керівництво зірвати зближення з ЄС.

"Російська Федерація чинить надмірний тиск на Україну з тим, щоб не вводити зону вільної торгівлі з Євросоюзом, а замість цього приєднатися до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном; це безпрецедентний випадок в історії взаємин ЄС з зовнішніми партнерами", - ідеться в документі ЄП.

Депутати ЄП також констатували "акт помсти" представникам опозиції і назвали неприпустимими підписання і ратифікацію угоди про асоціацію до рішення Києвом проблем, які накопичилися у сфері демократії.

Крім того, з підсумкового документа зникли вигідні Києву положення, що стосуються візової лібералізації.

Як повідомлялося раніше, на 19 грудня у Києві заплановано проведення саміту Україна-ЄС, де, попередньо, намічено парафування Угоди про Асоціацію з Євросоюзом.

Окрім того, розглядалася можливість участі Януковича у неформальному саміті глав держав СНД 20 грудня в Москві. ЗМІ з посиланням на джерела в секретаріаті ЄврАзЕС повідомили, що Віктор Янукович 19 грудня відвідає Москву для участі в засіданні Міждержавної ради ЄврАзЕС.

В ЄврАзЕС не підтверджують, що Янукович візьме участь у засіданні.

Останнім часом Євросоюз неодноразово пропонував Києву вирішити питання судового переслідування Юлії Тимошенко до проведення грудневого саміту Україна-ЄС в Києві. На спільній прес-конференції з президентом Литви Далею Грібаускайте Віктор Янукович заявив, що не виключає паузу у євроінтеграції України.

У МЗС встигли заявити, що підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом саме 19 грудня не є принциповим завданням для України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.