Василь Шкляр: звання Героя України дискредитувало себе, його треба анулювати

Автор/джерело -  © NEWSru.ua



Дата публiкацiї - 3.12.2011 15:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16000

Український письменник Василь Шкляр заявив, що звання Героя України дискредитувало себе з суб’єктивних причин.

Про це він сказав в ефірі "5 каналу".

"Якби були живі Василь Стус та Володимир Івасюк, вони б самі відмовилися від цього звання, оскільки воно себе цілком дискредитувало зусиллями тих, кого ми всі знаємо", - зазначив Шкляр.

"Я був на тому суді, де розглядалася справа Бандери і Шухевича, я вже тоді зрозумів, що це звання нічого не означає, що його просто треба анулювати", - повідомив письменник.

Шкляр зазначив, що позбавлення звання Героїв України Стуса та Івасюка навряд чи викликає бурхливу реакцію в суспільстві.

"Як відреагує суспільство? Я не думаю, що дуже бурхливо. Я думаю, що певні організації будуть робити різкі заяви, але на тому все й затихне", - сказав він.

Раніше, у вересні Шкляр заявив, що актор Богдан Ступка поступив ганебно, коли наважився прийняти звання Героя України після того, як цього звання позбавили Бандеру.

Як повідомлялося, раніше Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка присудив Шевченківську премію з літератури письменнику Василю Шкляру за роман "Залишенець" ("Чорний Ворон").

4 березня Шкляр направив президенту лист, в якому заявив, що не може прийняти Шевченківську премію, поки посаду міністра освіти і науки, молоді та спорту займає Дмитро Табачник.

Нещодавно повідомлялось, що у Вищому адмінсуді перебуває низка справ про позбавлення звання Героя поета Василя Стуса, пісняра Володимира Івасюка та диригента й керівника Української капели бандуристів ім. Тараса Шевченка у США Григорія Китастого.

Відповідні позови подав донеччанин Володимир Оленцевич, який перед тим судився через присвоєння звання Героя України Степану Бандері та Роману Шухевичу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.