Російська опозиція пручалася, але нічого змінити на могла

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 5.12.2011 10:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16004

У Росії прохйшли вибори до Державної думи РФ шостого скликання – нижньої палати парламенту. Російська опозиція закликала до бойкоту і провела несанкціоновані акції.

Близько 15 активістів «Лівого фронту» зібрались вчора на Театральній площі у Москві і спробували прорвати поліцейський кордон, щоб пройти до пам’ятника Жукову. Учасників акції затримали правоохоронці.

Кордони міліції перекрили входи на Манежну та Красну площу, пояснюючи це «технічними причинами». До центру російської столиці також підтягнуто підрозділи внутрішніх військ.

Російські ЗМІ повідомили про «проблеми з поліцією» у лідерів російських опозиційних сил. Зокрема з’явилась інформація про затримання координатора «Лівого фронту» Сергія Удальцова. Дружину Удальцова також затримали.

​​«В обставинах, що склалися, ми вважаємо «парламентські вибори» 4 грудня нелегітимними, такими, що порушують Конституцію. Ми закликаємо громадян бойкотувати ці ганебні «вибори» будь-яким розумним способом. Також ми закликаємо 4 грудня вийти на акції протесту, які пройдуть на центральних площах російських міст і селищ», – йдеться в повідомленні «Лівого фронту».

Російські опозиціонери і прихильники бойкоту парламентських виборів провели несанкціонований громадянський схід під гаслом «Народ проти незаконних виборів!» на Красній площі у Москві. Учасники акції принесли на площу невикористані відкріпні посвідчення, бюлетені для голосування, заяви про виключення зі списку виборців – як докази бойкоту виборів. Про проведення несанкціонованої акції заявили партія «Парнас» та «Трудова Росія», рух «Солідарність».

З самого ранку російські «незалежні» ЗМІ заявляли про систематичні масовані DDoS-атаки на їх веб-ресурси. Близько 7:00 атакували сайт радіостанції «Ехо Москви». Технічні проблеми, пов’язані з нападом хакерів, мають сайти Slon.ru и The New Times, на яких розмістили «карту порушень».

Спостерігачі повідомляють про порушення

Незалежні спостерігачі повідомляють про масові порушення на виборах у Держдуму Росії. На гарячу лінію Асоціації «Голос» (незалежна організація, що спостерігає за виборами у Росії) надійшло близько тисячі дзвінків про порушення. Співробітники «Голосу» направили вже 5300 скарг про порушення в ході виборів.

Проте, за словами представників Центрвиборчкому Росії, до них не надходило інформації від міжнародних спостерігачів про можливі порушення на виборчих дільницях. Тим часом Інтерфакс із посиланням на МВС Росії повідомляє, що за минулу добу в Росії порушено 3 кримінальні справи і складено 216 адміністративних протоколів за фактами порушення виборчого законодавства.

Водночас в цілому, за даними МВС, «голосування у Росії проходить спокійно, ніяких серйозних інцидентів у країні не зафіксовано».

«День тиші» пройшов спокійно – ЦВК Росії

На місця у Державній Думі претендують кандидати від семи партій, зареєстрованих російським міністерством юстиції. Це «Справедлива Росія», ЛДПР, «Патріоти Росії», КПРФ, «Яблуко», «Єдина Росія» і «Правоє дєло».

Першими виборчі дільниці відкрилися у східних регіонах країни – на Чукотці, Камчатці і в Магаданській області.

В суботу, 3 грудня на території Росії був так званий «день тиші», коли були заборонені будь-які форми агітації. Центрвиборчком Росії у своїй заяві відзначив, що цей день минув спокійно.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.