Європейські політики вважають, що Росія прямує до політичної кризи

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 5.12.2011 10:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16005

«Єдина Росія», попри всі зусилля, втрачає підтримку електорату, коментують німецькі політики прогнози результатів виборів до Держдуми. Росіяни більше не дозволяють маніпулювати собою й обирають альтернативи.

Попередні підсумки виборів до російської Держдуми хоч і демонструють перемогу правлячої партії "Єдина Росія", але засвідчили серйозну поразку для партії влади, якщо порівнювати з результатом 2007-го року. Тоді у цієї політичної сили була підтримка 64,3% виборців.

Заступник голови фракції ХДС/ХСС у Бундестазі Андреас Шокенгофф здивований попередніми результатами парламентських виборів у Росії. «Те, що в «Єдиної Росії» такі втрати, засвідчує, що країна стає різноманітнішою, що є демократичні альтернативи. Я сподіваюся, що в майбутньому складі Державної Думи буде справжнє змагання ідей», - сказав в інтерв'ю Deutsche Welle Шоккенгофф, котрий є також уповноваженим німецького уряду з контактів між громадянським суспільством ФРН і Росії.

Однак, на його думку, навіть такий результат «Єдина Росія» одержала лише завдяки посиленому впливу на вибори. На майбутніх президентських виборах у Росії ніякої інтриги не буде, адже всі наперед знатимуть результат, переконаний політик. Вирішальним, за його словами, стане явка виборців, а також те, «скільки людей взагалі не підуть голосувати, не бажаючи мати нічого спільного з такою формою влади».

В опозиції є шанси

«Єдиній Росії» не вдалося досягти поставлених цілей, незважаючи на успішні намагання зірвати утворення нових партій, таких, як «Парнас», а також попри залякування й тиск, сказала в інтерв'ю Deutsche Welle депутат Бундестагу від «молодшого» коаліційного партнера, Вільної демократичної партії, Марина Шустер. «Вони ж хотіли здобути дві третини, або хоча би більшість голосів. Тож, в опозиції є шанси», - зауважила німецький політик.

Прогнози результатів голосування свідчать про те, що людей перестало влаштовувати чинне керівництво країни, а головне – вони не дозволяють більше собою маніпулювати. Таку думку в інтерв'ю Deutsche Welle висловив експерт із зовнішньополітичних питань від опозиційної фракції СДПН у Бундестазі Рольф Мютценіх. «Суспільством не можна постійно маніпулювати. Ми стали свідками того, що і під час виборів, і в ході передвиборної кампанії люди готові відкрито протестувати», - зазначив політик.

За його прогнозом, Володимир Путін і надалі залишатиметься головною дійовою особою на президентських виборах, але йому доведеться більше враховувати потреби суспільства щодо соціальних вимог, а також прав людини. Адже стало зрозуміло, що люди вже готові заради своїх інтересів публічно відстоювати власну думку, що засвідчили і передвиборні дискусії, і прогнози результатів виборів, сказав Рольф Мютценіх.

Недвозначний сигнал

«Прямим сигналом» Путіну назвав попередні підсумки російських виборів депутат Бундестагу від Лівої партії Вольфганг Ґерке. «Судячи з усього, невдоволення населення таке, що правляча партія та її лідер Володимир Путін втратять значну частину голосів. Стосовно відносин Москви та Берліна, то ФРН завжди потребуватиме добрих відносин з Росією незалежно від того, хто приходить до влади у Кремлі», - сказав опозиційний політик.

Як прогнозує Ґерке, Путін не зможе легко одержати посаду глави держави, якщо не зрозуміє, що результат думських виборів – прямий сигнал на його адресу. «Необхідність змін як у політичному, так і в економічному житті Росії є очевидною», - констатує німецький опозиціонер.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.