Жодних сюрпризів: земельний ринок під своїх пацанів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 8.12.2011 11:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16042

Верховна Рада сьогодні знову розглядатиме законопроект про ринок землі. За цим документом, землю можна буде в Україні продавати, пропонувати в оренду і віддавати під заставу.

Президент Віктор Янукович закликає якнайшвидше ухвалити рішення щодо земельної реформи. А опозиція називає її невчасною. І як стверджують деякі опоненти влади, до цього законопроекту непомітно заклали «бомбу» під таку реформу.

У понеділок депутати Верховної Ради вивчили текст законопроекту про ринок землі. Однак наступного дня парламентарям, які прийшли на засідання профільного комітету, за 5 хвилин до початку роздали абсолютно нові поправки. Саме у тих двох окремих аркушах із незазначеним автором й приховані найбільші ризики реформи, стверджує депутат від НУНС Віктор Матчук. У новій редакції, яку розглянули у профільному комітеті, з’явився Державний оператор на земельному ринку, говорить Віктор Матчук.

«Єдиний монопольний державний оператор – це штучна надбудова, абсолютно непотрібна для нормального функціонування ринку землі. Але без нього не зможе обійтися жодна угода купівлі-продажу земельної ділянки. Створення такого органу несе небезпеку для нормального функціонування ринку землі. До того ж створює корупційні можливості», – вважає нунсівець.

Земельний банк

Іншим сюрпризом для депутатів стали нові повноваження земельного банку, продовжує Віктор Матчук. Цьому банку – єдиному з усіх - нададуть можливість брати під заставу землі сільськогосподарського призначення для товарного виробництва. До того ж цей банк отримує право купівлі-продажу землі, а це суперечить Конституції, стверджує депутат.

«Виходить, що цьому банку надається монопольна перевага перед усіма іншими банками. Хочеш-не хочеш – будь-хто, хто хоче отримати кредит під заставу земельної ділянки або право на оренду землі, змушений буде звертатися лише до цього банку. Це ламає філософію вільного ринку», – констатує парламентар.

Земельний банк – структура, завдяки якій виграють усі учасники ринку землі, впевнена заступник начальника Головного управління Держкомзему в Київській області Марія Маноха. У Держкомземі сподіваються, що закон про ринок землі ухвалять якнайшвидше і нарешті на аграрному ринку України будуть визначені чіткі правила гри.

«На сьогоднішній день орендар не може скористатися правом отримати кредит. Орендодавець взагалі не може закласти свою власність у банк. Чому ж їм цього не дозволити? Невдовзі ринок землі справжнім ринком, ціна землі стане нормальною, все буде, як у цивілізованих державах», – прогнозує Марія Маноха.

«Законопроект століття»

Бютівець, член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Сідельник називає законопроект про ринок землі дуже специфічним. Він визнає, що написати документ, який задовольнив би всіх, просто неможливо. Однак зараз до тексту дійсно є багато запитань і поспішати з ухваленням не слід.

«Це законопроект століття. Але дуже ще багато чого не узгоджено, не зроблено. Ось, наприклад, Закон «Про земельний кадастр» ухвалено, але ж він не профінансований так, щоб сказати: питання з оцінкою землі ми вже вирішили. Питання захисту землі стоїть, нема законопроекту про сівозміни і так далі так далі. Я би не поспішав із ухваленням цього закону. Адже багато людей виступають проти його ухвалення. Якщо ми хочемо ринок землі, цим людям треба пояснити, чому ухвалюють такі зміни», – закликає бютівець.

Загалом Україна має 42 мільйони гектарів земель сільськогосподарського призначення. Зараз вартість одного гектара експерти оцінюють приблизно у 18 тисяч гривень.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.