Потужні спалахи на Сонці “з’їдають” Місяць

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 8.12.2011 12:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16043

Американські вчені стверджують, що спалахи на Сонці та пов’язані з ними викиди плазми призводять до сильної ерозії місячної поверхні й забирають у космос по 100-200 тонн грунту за кілька днів.

Про це дослідники заявили на конференції Американського геофізичного союзу в Сан-Франциско.

Вчені досліджували вплив сонячної активності на поверхню Місяця і на екзосферу, що її оточує - найтоншу газову оболонку, яка в десять мільярдів разів рідша за земну атмосферу.

Зокрема, науковці вперше розрахували вплив на поверхню Місяця сонячних корональних викидів - мільярдів тонн плазми, які викидає Сонце під час періодів.

Ми виявили, що, коли хмара плазми досягає Місяця, вона діє ніби піскоструменевий апарат, і здирає летючі речовини з поверхні", - сказав керівник проекту DREAM Вільям Фаррелл.

За його словами, математичні моделі показують, що близько 100-200 тонн місячної речовини можуть бути здуті з місячної поверхні у час типового дводенного проходження коронального викиду.

Він також додав, що видування речовини з поверхні під дією сонячного вітру - постійного потоку заряджених частинок від Сонця -є одним із процесів, завдяки яким і формується місячна екзосфера.

"Проте наша модель показує, що корональні викиди діють в 50 разів ефективніше, ніж інші процеси", - зазнаив керівник дослідження Розмарі Кіллен.

Плазма корональних викидів сильніше видуває місячну речовину не тільки тому, що її потік відрізняється більш високою швидкістю і щільністю, ніж звичайний сонячний вітер, але й тому, що в ньому більше важких іонів.

Вчені зазначають, що майбутня місячна місія NASA - апарат LADEE, запуск якого призначений на 2013 рік - зможе перевірити ці припущення.

Адже корональні викиди здатні викинути атоми з місячної поверхні на висоту орбіти LADEE - 20-50 кілометрів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.