Прокуратура не вбачила складу злочину у смерті інваліда-протестувальника у Донецьку

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 8.12.2011 12:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16045

Складу злочину в смерті учасника акції протесту чорнобильців у Донецьку Геннадія Конопльова, який загинув під час демонтажу намету 27 листопада, немає.

Про це заявив сьогодні на брифінгу прокурор Донецької області Володимир Вишинський.

«За відсутності події злочину за фактом смерті й за відсутності складу злочину за фактом дій працівників міліції, МНС і медиків учора, 7 грудня, слідчим відділом ухвалено рішення про відмову у порушенні кримінальної справи», - сказав прокурор.

За його словами, «в ході прокурорської перевірки дано оцінку діям працівників МНС, міліції та медпрацівникам і встановлено, що їхні дії не суперечать законодавству й не мають причинно-наслідкового зв`язку з настанням смерті Г.Конопльова».

На зауваження журналістів, чи означає це, що Г.Конопльов усе одно б помер, незважаючи на події, що відбувалися, пов`язані з демонтажем намету, Вишинський зазначив, що це питання треба адресувати медикам. Говорячи про причини смерті, прокурор повідомив: «Виходячи з матеріалів перевірки, в тому числі й висновку судових медиків, причиною смерті Геннадія Конопльова стала недостатність коронарного кровообігу з клінічними пошкодженнями міокарду, яка розвинулася на фоні хронічної ішемічної хвороби серця, що була у Конопльова». При цьому Вишинський додав, що «згідно з актом судово-медичного дослідження, тілесних ушкоджень, які були б причиною смерті Г.Конопльова, не встановлено», також при судово-токсикологічному дослідженні в організмі померлого продуктів отруєння чадним газом не виявлено.

Вишинський, відповідаючи на запитання журналістів, зазначив, що під час демонтажу намету присутність державних виконавців була необов`язковою. Крім того, прокурор підкреслив, що з тих відеозйомок, які проводила міліція, слідує, що Г.Конопльов у момент демонтажу намету перебував за його межами.

Як повідомлялося раніше, 27 листопада в Донецьку працівники міліції і МНС без попередження демонтували намет, в якому з 15 листопада голодували чорнобильці.

Під час демонтажу помер 70-річний шахтар Г.Конопльов, який був головою ветеранської організації учасників і дітей війни в місті Родинське, а також членом партії «Батьківщина».

Президент України Віктор Янукович доручив генеральному прокурору Віктору Пшонці всебічно вивчити обставини смерті Конопльова.

У свою чергу Пшонка доручив прокуратурі Донецької області здійснити перевірку причин і обставин смерті учасника акції протесту чорнобильців у Донецьку.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.