Податкова відстежуватиме витрати пересічних українців

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 8.12.2011 17:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16050

Державна податкова служба проводить аналіз даних про купівлю українцями транспортних засобів, нерухомості і землі.

Зіставляючи їх з інформацією про офіційні доходи громадян, податківці визначають тих, хто може мати незадекларовані доходи.

"Ми також зробили аналіз даних про реєстрацію підприємств на фізичних осіб. Як виявилося, деякі люди в Україні вносять до статутних фондів десятки мільйонів гривень, але при цьому показують офіційний дохід у 10 тис гривень", - зазначив у коментарі Weekly.UA глава Державної податкової служби Олександр Клименко.

Якщо при перевірці наявної інформації у податкових органів виникає підозра в несплаті податків громадянином, йому пропонують добровільно заповнити декларацію.

Якщо він відмовляється, податківці можуть продовжити роботу з виявлення прихованих джерел доходу громадянина.

Як зазначив Клименко, якщо його відомство доведе наявність незадекларованих доходів, то співробітники податкової мають право самостійно нарахувати податкові зобов'язання.

Втім, цілком можливо, що в майбутньому податковим органам не доведеться доводити наявність незадекларованих доходів. Вони зможуть нараховувати зобов'язання за одним тільки фактом вчинення дорогої покупки громадянином, який не показує свого реального заробітку.

Зокрема, це буде можливим, якщо влада захоче ввести непрямі методи визначення податкових зобов'язань.

Подібну можливість в середині листопада допустила президент Академії фінансового управління при Міністерстві фінансів Тетяна Єфименко.

Нагадаємо, в червні 2011 року президент Віктор Янукович підписав антикорупційний закон, яким зобов'язав чиновників декларувати покупки, сума яких перевищує 150 тис гривень.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.