ПроФФесіонали. Влада готує ґрунт для газових поступок Росії

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 12.12.2011 10:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16067

Нову українсько-російську газову угоду варто очікувати вже найближчими днями.

На це, на думку експертів вказують останні заяви представників влади а також те, що наразі у Верховній Раді зареєстрований законопроект, який дозволить створити газотранспортний консорціум. До того ж, зазначають фахівці, чим більшу знижку на російське паливо отримає українська сторона, тим більшими будуть її економічні та політичні поступки.

Із запуском обхідних газопроводів українська газотранспортна система втрачає актуальність. Таку думку вже неодноразово висловлювали представники влади у розпал газових переговорів між Києвом та Москвою. На початку осені речник Прем’єра Азарова заявив, що Україна може демонтувати частину ГТС при невеликому завантаженні. Тепер же, голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що у разі запуску Південного потоку та початку роботи на повну потужність Північного, українська труба втратить рентабельність. Відтак, каже він, єдиний вихід – створення газотранспортного консорціуму.

«Сьогодні фахівцями розробляється питання троїстого консорціуму за участі Європи, Росії, України. Це єдиний вихід для подальшого утримання цієї системи у робочому стані», – зазначає Єфремов.

При цьому, він висловив сподівання, що до кінця року Україна підпише нову газову угоду з Росією.

Проте, на думку багатьох експертів та представників опозиції, наразі говорити про загрозу втрати актуальності української ГТС зарано.

«Самі аналітичні матеріали «Газпрому» щодо перспективи європейського ринку на 20 років говорить, що якщо вони збудуть ще і Південний потік, а європейський ринок буде розвиватися, то потрібно буде ще і розширювати українську ГТС, – каже Радіо Свобода член парламентського комітету з питання ПЕК, бютівець Олександр Гудима. – Так що найближчих 10-15 років ніщо не загрожує українській ГТС».

Долю української ГТС парламент вирішить днями

Заяви ж представників влади, на думку Олександра Гудими, є не що інше, як підготовка громадської думки до поступок, на які піде українська сторона задля зниження ціни газу. Йдеться, передовсім, про створення консорціуму.

«Буквально декілька днів і до парламенту буде внесена угода між урядами Росії та України щодо створення міжнародного газового консорціуму. Про це вони вже у розмовах нам говорять. І вони вже прочинають підготовку, щоб якимось чином можна було б пояснити, чому ж вони це зробили», – наголошує Гудима.

Нинішні події свідчать про наближення кінця газових переговорів, говорить експерт енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Омельченко. І чим нижчою буде ціна, тим більшими будуть поступки.

«Україні не вдасться збалансувати інтереси з РФ, – вважає Володимир Омельченко. – З самого початку, коли був обраний шлях розгляду комерційних питань у політичній площині, з того часу Україна не могла сподіватися, що доб’ється якихось рівноправних умов. Оскільки у політичній площині Україна не здатна самостійно протистояти на рівних Росії».

Якими ж можуть бути нові газові домовленості? Експерти припускають, що про зміну формули ціноутворення та підписання нових контрактів може і не йтися. А Україна просто отримає чергову знижку.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.