Німецькі політики сприйняли масові акції у Росії як позитивний процес

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 12.12.2011 14:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16074

Важливою подією й сигналом надії назвали німецькі політики суботню демонстрацію протесту в Москві - найбільшу з 1990-х років.

Німецькі політики назвали суботню демонстрацію протесту в Москві важливою подією. Адже це був найбільший мітинг, починаючи від 90-х років. "У Росії відбувається щось дивне", - заявила в понеділок, 12 грудня, експерт з питань східної політики партії "Союз-90/Зелені" Марілуіза Бек. - Російська весна в середині зими".

Глава фракції Лівої партії в Бундестазі Ґреґор Ґізі висловився за проведення нових виборів. "Було б слушним повторити голосування, допустити на вибори незареєстровані партії і гарантувати проведення чесного підрахунку голосів", - вважає політик. На його думку, акції протесту триватимуть. Важливо, щоб вони зберегли мирний формат.

Експерт Християнсько-демократичного союзу з питань зовнішньої політики Філіп Місфельдер упевнений, що влада не матиме спокою доти, доки не будуть визнані основоположні права. "Право на вільне висловлення думок, свобода преси і свобода проведення демонстрацій мають бути гарантовані. Мирні протести особливо важливі для молодого покоління. Російському керівництву слід захистити ці права", - зазначив Місфельдер.

"У Росії вибір між диктатурою і справжньою демократією"

Заступник голови фракції ХДС/ХСС у Бундестазі, координатор німецько-російської співпраці в зовнішньо-політичному відомстві Німеччини Андреас Шоккеншгофф упевнений, що події минулої суботи свідчать про зміну ситуації в Росії. "Цинічну модель керованої демократії" відкинуто й у Москві: у Росії тепер вибір між диктатурою і справжньою демократією", - заявив політик у розмові з радіостанцією Deutschlandfunk.

Якщо з'ясується, що у ході виборів до Держдуми припустилися порушень - необхідне повторне голосування. Однак справжня «проба сил» відбудеться в березні: в ході президентських виборів з'ясується, яким шляхом має намір іти російське керівництво, вважає Шоккенгофф.

Демонстранти домоглися успіху

На думку газети Die Welt, демонстранти домоглися певного успіху. Президент Дмитро Медведєв розпорядився перевірити всі повідомлення про порушення у ході виборів. Після тривалого мовчання це була перша реакція Кремля на акції протесту. Державні засоби масової інформації також із запізненням повідомили про демонстрації. У зв'язку з цим виконавчий директор Східного комітету німецької економіки Райнер Лінднер зауважив, що російське керівництво не зможе ігнорувати протести. "Майбутнє президентство Путіна залежить від того, чи зможе він знайти баланс між громадянським суспільством й політико-економічною стабільністю", - підкреслив Лінднер.

Опозиція готується до нової акції протесту

Тим часом представники опозиції оголосили про намір у понеділок подати два повідомлення на проведення в суботу, 24 грудня, чергового мітингу протесту проти фальсифікацій на минулих парламентських виборах, повідомила агентству "Інтерфакс" прес-секретар руху "Лівий фронт" Анастасія Удальцова. "Сьогодні організатори акції мають намір подати в адміністрацію президента і комендатуру Кремля повідомлення на проведення 24 грудня о 14:00 мітингу на Манежній площі з кількістю учасників до 30 тисяч осіб", - сказала Удальцова.

Альтернативно, за її словами, буде подано ще одну заявку на проведення мітингу на проспекті Сахарова з аналогічною кількістю учасників. "Організатори готові до переговорів з представниками столичної влади з приводу місця проведення акції", - додала вона, зазначивши, що акція запланована як продовження серії мітингів за чесні вибори.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.