Наприкінці тижня земляни мають нагоду побачити яскраву комету. Якщо Сонце її не зруйнує

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 12.12.2011 17:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16077

У ніч з 15 на 16 грудня на небосхилі може з’явитися найяскравіша комета C/2011 W3 (Lovejoy), саме в ці дні вона досягне максимальної яскравості й стане яскравішою за найбільш яскраві планети, якщо тільки не зруйнується при зближенні з Сонцем,

Про це повідомив працівник обсерваторії Ка-Дар Станіслав Короткий.

Як показали розрахунки вчених, в ніч на 16 грудня комета пролетить на мінімальній відстані від Сонця — всього лише за 186 тисяч кілометрів від поверхні світила, що більш ніж у 100 разів ближче, ніж дистанція між Сонцем і Меркурієм, і в два рази ближче, ніж відстань від Місяця до Землі. Вчені віднесли комету до сімейства Крейца, групи комет, що дряпають Сонце, описаної наприкінці 19-го століття німецьким астрономом Генріхом Крейцом.

Відповідно до сучасних уявлень, комети Крейца — залишки зруйнованої близько 2 тисяч років тому гігантської комети. Щодня кілька таких комет пролітає біля Сонця і розпадається, проте більшість з них невеликі й малопомітні. Основну їхню масу астрономи бачать безпосередньо перед загибеллю.

Комета C/2011 W3 стала першою за багато років сонцегризучою кометою. "Це дуже рідкісна ситуація, востаннє такий тип комети відкривали із Землі кілька десятків років тому", — говорить Станіслав Короткий. Однак він зазначає, що і ця комета може не пережити настільки близького побачення з Сонцем.

"Вона в ніч на 16 грудня пролетить, практично торкаючись поверхні Сонця, але якщо не загине, то буде яскравою — яскравішою за всі планети", — сказав речник агентства.

За його словами, яскравість комети може сягнути від -3 до -4 зоряних величин, при тому, що найяскравіша планета на небі, Венера, має зоряну величину близько -3,9. Деякі астрономи вважають, що яскравість може досягти -5 зоряної величини.

"Але комета буде поруч із Сонцем, що перешкодить її спостереженню в північній півкулі. Її зручно буде спостерігати по знімках із SOHO й супутників STEREO", — сказав астроном.

Наразі комета вже з'явилася в полі зору сонячної обсерваторії STEREO-B.

Комету C/2011 W3 відкрив австралійський астроном-любитель Террі Лавджоя 27 листопада. Спочатку він думав, що плямка на знімках — дефект зображення, проте воно з'явилося і в наступні дні. Потім спостереження підтвердили інші вчені й обсерваторії, і 2 грудня Центр малих планет Міжнародного астрономічного союзу офіційно оголосив про відкриття.

Нагадаємо, наприкінці вересня астроном Леонід Єленін, співробітник Інституту прикладної математики імені Келдиша, першовідкривач комети Єленіна заявив, що відкрита ним комета, з якою проповідники швидкого кінця світу пов'язували близький візит інопланетян, остаточно зруйнувалася і вже не долетить до точки максимального зближення із Землею.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.