Зонд Dawn вийшов на найнижчу орбіту астероїда Веста

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 13.12.2011 16:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16086

Зонд Dawn, який досліджує астероїд Веста, успішно здійснив перехід на найнижчу орбіту і почав вивчати це небесне тіло з відстані 210 кілометрів, повідомляє NASA.

"Dawn виконав кілька складних і красивих маневрів, щоб досягти цієї низької орбіти Зараз він перебуває у найкращому положенні, щоб дізнатися більше про секрети поверхні і надр Вести" - сказав провідний інженер місії Марк Рейман з Лабораторії реактивного руху.

На даний час учені розпочали третю фазу місії - дослідження астероїда з найнижчих орбіти, висота якої становить лише 210 кілометрів. Вчені планують збирати дані на цій орбіті протягом як мінімум десяти тижнів.

Dawn буде вести спостереження за допомогою своїх камер і спектрометрів у видимому та інфрачервоному діапазоні. Однак головна мета - збір даних за допомогою гамма- і нейтронного детектора GRaND та гравітаційний експеримент. Детектор GRaND вивчає частинки, які відображає і випускає поверхня Вести, що дозволяє судити про її хімічний склад.

Зближення з Вестою дає можливість провести високоточні вимірювання гравітаційного поля астероїда, що у свою чергу дозволить зробити висновки про будову його надр.

Після завершення низькоорбітального сеансу Dawn підніметься на орбіту висотою 680 кілометрів, де продовжить дослідження. Апарат покине Весту у липні 2012 року і вирушить до Церери.

Зонд Dawn був запущений 27 вересня 2007. Його основні цілі - астероїд Веста і карликова планета Церера, найбільші об'єкти поясу астероїдів, що розтягся між орбітами Марса і Юпітера. Dawn - це перший космічний апарат, який, вивчивши одне небесне тіло з орбіти, зійде з неї і продовжить шлях до іншого.

Після вивчення Вести Dawn продовжить шлях і у 2015 році, як очікується, досягне Церери. Зонд вперше в історії вивчить карликову планету, випередивши на кілька місяців інший зонд NASA New Horizons, який рухається до Плутона.

Нагадаємо, що журнал Time назвав запуск зонда Dawn однією з найважливіших подій у космосі за 2011 рік.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.