Як довго протримається гривня?

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 13.12.2011 19:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16092

Окрім зростання торговельного дефіциту України збільшується дефіцит її платіжного балансу.

Про це розповів старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін.

«Тепер усе більш-менш передбачувано. Боргові проблеми єврозони, збитковість світової банківської системи призводять до скорочення кредитування, що, своєю чергою, обмежує інвестиційну активність, динаміку в будівельній галузі та світовий попит на метал. Окрім зростання торговельного дефіциту України збільшується дефіцит її платіжного балансу, обсяг інвестицій у країну порівняно з 2009-м різко зменшився, а корпоративному сектору дедалі складніше реструктурувати зовнішні короткострокові борги. Тобто спостерігаються всі передумови для девальвації гривні», - пояснив експерт.

За його словами, від девальвації гривні ринок утримує лише політика НБУ зі стерилізації ліквідності, зокрема адміністративними методами. Виникає питання: чи надовго? Газізуллін переконаний, що девальвація могла б, з одного боку, допомогти промисловості зменшити витрати, а з іншого – знизити привабливість імпорту, що поліпшило б платіжний баланс.

«Однак проблема не в тому, що обмінний курс гривні не оптимальний, а в тому, що зростання експортних доходів в Україні призводить до ще більшого попиту на імпорт (зокрема, на газ та інші енергоносії). Таким чином, навіть сприятлива ситуація на експортних ринках може призвести до погіршення платіжного балансу. Багато товарів ми не випускаємо в принципі, а отже, змушені витрачати значну частину національного доходу на оплату імпорту. Виходить замкнуте коло. Навряд чи його вдасться розірвати 2012-го», - впевнений експерт.

За його словами, така ситуація зумовлена, по-перше, одноманітною структурою промисловості, вона в Україні законсервована.

«По суті, усе господарювання зводиться до трьох-чотирьох ключових галузей. І такий стан речей не змінювався з 2000 року, коли економіка держави почала відновлюватися після падіння в 1990-х, ні раніше. По-друге, економічна уразливість України від зовнішніх шоків пояснюється її надмірною відкритістю. Допускаючи рівновагу глобальної економіки в довгостроковій перспективі, можна стверджувати, що очікувана частка вітчизняної зовнішньої торгівлі становить близько 1/3 експорту до ВВП. У 2005–2010 роках цей показник був на рівні 48%, тобто істотно перевищував рівноважне значення. Таким чином, імовірне істотне зменшення попиту на український експорт», - пояснив експерт


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.