Розгляд справи Тимошенко триває без неї. Поки що

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.12.2011 11:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16095

Судове засідання з розгляду апеляції екс-прем’єра розпочалося без самої Юлії Тимошенко.

Про це повідомляє прес-служба «Батьківщини».

Сьогодні в апеляційному суді продовжується розгляд апеляції екс-прем’єра щодо незаконного, заангажованого рішення Печерського райсуду у так званій газовій справі, яке має виключно політичне підґрунтя.

На початку засідання захист нагадав колегії суддів про те, що розгляд апеляції Юлії Тимошенко не може відбуватися за її відсутності.

Пред початком засідання влада, руками МВС, влаштувала чергові провокації.

Адвокату Юлії Тимошенко Миколі Сірому, щоб пробратися та територію апеляційного суду, довелося перелазити через ворота.

За словами Марини Сороки, працівники спецпідрозділу «Беркут» перешкоджають публічності процесу в апеляційному суді.

«Невідомо з яких причин вони перекрили ворота, які ведуть на територію апеляційного суду, не пускають до суду ані дипломатів, ані журналістів», - сказала вона.

Сорока зазначила, що представники ЗМІ, які не потрапили до апеляційного суду, «обурені тим, що діє вибірковий принцип при допуску журналістів навіть не в прес-центр, а на територію суду».

«Невідомо за чиїм наказом влада перешкоджає виконанню журналістами своїх професійних обов’язків. Це є порушенням Конституції та закону про професійну діяльність журналістів», - наголосила Марина Сорока.

Вона зазначила, що «Беркут» аргументує недопуск журналістів тим, що у прес-центрі суду начебто немає вільних місць, хоча наразі він практично порожній.

Також, сказала вона, представників прес-служби Юлії Тимошенко, які працюють в інших редакція та мають журналістські посвідчення, не пустили на територію суду.

«Мова йде навіть не про залу засідань, мова йде навіть не про прес-центр, в якому транслюється цей фарс під назвою судовий процес, мова йде лише про територію апеляційного суду», - обурилася вона.

«Ось таким чином апеляційний суд виконує обіцянку керівництва країни про те, що розгляд апеляції Юлії Тимошенко буде відбуватися у прозорий та публічний спосіб», - резюмувала вона.

На початку засідання колегія суддів Апеляційного суду Києва не задовольнила клопотання захисту Юлії Тимошенко щодо допуску громадян та представників ЗМІ до зали, де відбувається розгляд апеляційної скарги екс-прем’єра на вирок Печерського райсуду.

Керівник групи захисту Юлії Тимошенко Сергій Власенко зазначив, що ніхто з дипломатів та журналістів не має змоги за чиїмось наказом потрапити до зали судових засідань, хоча судді постійно підкреслюють, що процес не є закритим.

Власенко також зазначив, що суд з невідомо яких причин влаштовує «напіввідкритий процес», тому що в зал, де відбувається розгляд скарги, допущені лише учасники процесу та деякі народні депутати.

За його словами, в приміщенні суду можуть вільно розташуватися всі журналісти, тому що для цього вистачає місця.

Він висловив здивування, що в залі знаходяться «чотири чарівні дівчинки, які є працівниками прес-служби суду».

«В нас що, є чорні та білі журналісти?», - запитав захисник Юлії Тимошенко.

За словами Сергія Власенка, суду ніхто не надавав права обмежувати допуск представників ЗМІ та громадськості на судовий розгляд, який за Конституцією має бути відкритим та прозорим.

У свою чергу захисник Микола Сірий зазначив, що суд має дозволити «отримувати журналістам прямий сигнал, бути безпосередньо присутніми у залі, а не отримувати ретрансляцію сигналу».

Всі захисники заявили про те, що цей процес без присутності преси та представників громадськості не можна вважати гласним.

Микола Сірий також попросив суд з’ясувати, хто з керівників міліції давав команду не допускати людей до суду.

«Вимушений був стрибати через ворота, тому що не пускали. Прошу з’ясувати, хто з керівників міліції давав таку команду: не пускати захисника в суд», - сказав адвокат.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.