Куди “газує” влада?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 14.12.2011 12:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16096

Влада готується до передачі української газотранспортної системи України у власність Росії.

Так в опозиції оцінюють перебіг українсько-російських газових перегорів у Москві та відзначають, що «труба» – єдине, що цікавить Кремль. Водночас прем’єр Микола Азаров заявив про готовність України платити 400 доларів за тисячу кубометрів російського газу, а у Партії регіонів запевняють, що аргументи для зменшення ціни знайдуться вже наступного року.

Черговий раунд українсько-російських газових переговорів у Москві триває третю добу поспіль. Утім, судячи зі слів прем’єр-міністра Миколи Азарова, перемовини не просуваються. Адже на запитання журналістів про те, чи будуть переговори завершені до кінця поточного року, Азаров відповів, що не знає. Він також заявив, що Україна наразі немає іншого виходу, крім як платити за газ ту ціну, на якій наполягає російська сторона – 400 доларів за тисячу кубічних метрів газу.

Росія проігнорувала всі прогини президента Віктора Януковича перед Кремлем, оскільки головна мета Москви – газотранспортна система України, вважають в опозиції. Утім, українська влада вже готує ґрунт для «здачі труби», відзначив у коментарі для Раді Свобода голова парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, керівник фракції НУ-НС Микола Мартиненко.

«У парламенті з’явився урядовий законопроект, що дозволяє приватизацію нашої газотранспортної системи. Тому, очевидно, що мова про це йде на переговорах у Москві. Керівництво держави саме себе загнало у глухий кут. Зокрема, це було зроблено, так званими, Харківськими угодами. Ми перейшли у газових переговорах у політичну площину, але це не політичне питання – це питання двох господарюючих об’єктів. Якби ми таким чином поставили питання, ми б його вже вирішили», – наголосив Мартиненко.

Регіонали пропонують «затягувати пояси» ще тугіше

Тим часом у Партії регіонів вважають, що Росія веде недалекоглядну політику щодо України, надаючи перевагу миттєвим прибуткам перед зближенням двох держав. Заступник голови фракції цієї політичної сили Владислав Лук’янов заявив, що українська економіка витримає ціну газу 400 доларів, якщо «затягнути тугіше пояси». А член парламентського комітету з питань економічної політики, депутат від Партії регіонів Олексій Плотніков вважає, що газ для України таки стане дешевшим, але трохи згодом.

«Якби ціна була більш привабливою для України, то бюджети би мав більше можливостей для фінансування соціальної сфери. Зараз закінчується бюджетний рік і ми підемо на те, щоб прийняти бюджет з такою ціною газу, що закладається. А домовленості, якщо вони відбудуться найближчим часом, призведуть до корекції бюджету, можливо, буде посилена соціальна складова. Ніхто не відмовився, а ні від переговорів, а ні від переговорів того, що перспективи того, що такі домовленості відбудуться», – запевнив Плотніков.

Раніше голава правління російського «Газпрому» Олексій Міллер, говорячи про переговори з українським «Нафтогазом» і вірогідність підписання нової газової угоди у нинішньому році, заявив, що «новорічних подарунків не буде».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.