Все багатство України перебуває в “правильних” руках 50 родин

Автор/джерело -  © “Дєло”



Дата публiкацiї - 14.12.2011 20:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16110

Весь капітал країни розійшовся по руках 50 родин, вважає заступник голови Держагентства з питань науки Віктор Івченко.

Земля й інтелектуальна власність не вважаються в Україні капіталом, а решта багатства — промислові підприємства, які були в держвласності, — розійшлися по руках «добре відомих» 50 родин.

Про це заявив заступник голови Держагентства з питань науки та інновацій Віктор Івченко у вівторок в Києві, виступаючи в ході круглого столу «Інвестиційний клімат і бар’єри для створення стартапів», організованого «Інвестгазетою» спільно з Microsoft і EastOne.

На думку експерта, проблема нестачі інвестицій на внутрішньому ринку зводиться до того, що в країні немає капіталу.

«Якщо ви візьмете обсяг капіталізації нашої країни й розділите його на число жителів, ви зрозумієте, що я абсолютно правий. Це на порядок менше, ніж в економічно розвинених країнах. А про що можна говорити, якщо інтелектуальний капітал, ноу-хау, взагалі не є капіталом?» — стверджує Івченко.

За його словами, земля також не є капіталом «у країні злиденних, голих і людей, які практично нічого, крім ентузіазму, не мають».

«А що в нас капітал? Це те, що було колись у державній власності, що або залишилося в руках державних корпорацій, або розійшлося по руках 50 добре відомих усім родин. Я в жодному разі не хочу нічого поганого сказати на адресу цих родин — прекрасні сім’ї, добре живуть і добре в них працюють ці підприємства. Питання в іншому — у країні, крім цього, є ще 46 млн. чоловік, і ці люди залишилися без капіталу. І не дай Боже сприйняти мої слова як заклик перерозподіляти той капітал, який розійшовся по правильних руках і перебуває в нормальній експлуатації», — сказав Івченко.

Експерт вважає, що для успішного функціонування економіці України потрібні інститути, які забезпечать облік капіталу і його запуск в оборот.

«Це причина того, чому ми виявилися першими на черзі до Міжнародного валютного фонду, коли почалася криза, адже ми користувалися іноземним капіталом. Варто було йому повернутися на батьківщину, виявилося, що нашого власного капіталу нема», — пояснив Івченко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.