Уряд проФФесіоналів вирішує з Кремлем, як роздерибанити українську ГТС

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 15.12.2011 13:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16116

Україна на газових перемовинах із Росією обговорює варіант створення двох спільних підприємств на базі “Нафтогазу” і “Газпрому”.

Про це у середу сказав урядовий уповноважений зі співпраці з РФ, країнами СНД і ЄврАзЕС Валерій Мунтіян, пише "ZN.UA" з посиланням на "РИА-новости".

Раніше видання оприлюднило подробиці перемовин між РФ і Україною, в ході яких Україна намагається домогтися зниження ціни на російський газ. Одним із пунктів нової газової угоди є варіант створення двох спільних підприємств "Газпрому" і "Нафтогазу", одне з яких отримало б контроль над магістральною газотранспортною системою України, друге — над внутрішніми українськими газорозподільними мережами.

Зокрема, відповідаючи на питання, чи дійсно це так, Мунтіян відповів ствердно.

Разом з тим він додав, що вважає цей варіант не найкращим для України.

"Моя особиста точка зору — я б шукав інші шляхи, у тому числі інтеграційні, але систему я б не віддавав. Це все одно, що віддати палець", — сказав заступник міністра.

Він повідомив, що ціна на російський газ для України у разі успішного завершення перемовин із Росією може скласти близько $224 за 1 тисячу кубометрів.

"Але нам треба навіть менше, у нас точка збитковості ("Нафтогазу") - $205, тому треба, щоб було нижче", — зазначив Мунтіян.

Раніше перший віце-прем'єр Андрій Клюєв заявив, що ціна російського газу для України у першому кварталі 2012 року, якщо Київ і Москва не досягнуть компромісу щодо перегляду газових контрактів, може скласти $456 за куб.

Невдовзі прем’єр Микола Азаров підтвердив, що така ціна вже закладена в проект бюджету на 2012 рік.

Між тим, якщо раніше сторони заявляли, що цілком реально вийти на підписання документів до кінця 2011 року, то кілька днів тому голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що "новорічних подарунків не буде".

Ціна природного газу для України у четвертому кварталі 2011 року становить близько $400 за тисячу кубометрів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.