NASA братиме речовину з комет за допомогою гарпуна

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 15.12.2011 15:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16118

Вчені з космічного центру Годдарда (Goddard Space Flight Center) розробили систему, яка здатна доставляти на борт космічного апарату ґрунт з комети.

Кометний гарпун являє собою міцну прямокутну трубку з відкритим кінцем, якою космічний апарат повинен вистрілити в комету за допомогою заряду вибухової речовини.

Коли гарпун увійде в ґрунт, частина матеріалу виявиться усередині трубки. Остання складається з двох деталей: зовнішня оболонка так і залишиться в кометному ядрі, а внутрішня може бути вилучена.

За новим пенетратором буде тягнутися довгий кабель (звідси й "гарпун"), за допомогою якого космічний апарат зможе підтягти до себе контейнер зі зразками ґрунту, захованими всередині основного корпусу гарпуна.Далі вже може бути здійснений аналіз породи на борту материнського корабля або навіть доставка її на Землю.

Новий метод збору зразків дозволить отримати матеріал прямо з кометного ядра, причому з будь-яких його ділянок на вибір, у тому числі небезпечних для космічних апаратів.

Проект кометного гарпуна ще не завершений. Зараз американці дослідним визначають найкращу форму наконечника, його розміри, масу, матеріал.

Для цього вони стріляють прототипами в бочку з імітацією кометного ґрунту. Дослідники не можуть упевнено сказати, з яким по щільності матеріалом зіткнеться справжній зонд при візиті на комету. Чи буде це пухкий сніг з пилом або суміш льоду з камінням.

Для успіху подібної місії необхідно точно знати, за яких параметрів гарпуна (швидкість, маса, форма) і яких параметрів ґрунту досягається проникнення пенетратора на задану глибину.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.