Політики в Європі. Президента Німеччини запідозрили у неправдивості

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 15.12.2011 18:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16122

Президента Німеччини Кристіана Вульффа запідозрили в тому, що будучи прем’єр-міністром федеральної землі Нижня Саксонія, він дав неправдиві свідчення, відповідаючи на запит парламенту. Сам Вульфф спростовує такі закиди.

Президент Німеччини Кристіан Вульфф, Президент Польщі Броніслав Коморовський, Президент України Віктор Янукович

У поданому у січні 2010 року запиті земельного парламенту депутати хотіли дізнатися, чи мав тодішній прем'єр-міністр федеральної землі Нижня Саксонія Кристіан Вульфф ділові відносини з підприємцем Еґоном Ґееркенсом або його фірмою. На це прес-служба Вульффа відповіла, що «ділових відносин не було й немає». Існувала домовленість з дружиною підприємця Едіт Ґееркенс про надання кредиту з її особистих статків. Це значить, що на задані питання були дані правдиві відповіді, підкреслив прес-секретар Вульффа Олаф Ґлезекер.

Кілька днів тому газета Bild опублікувала інформацію про те, що відповідаючи на парламентський запит, Вульфф не повідомив про отримання ним та його дружиною кредиту від Едіт Ґееркенс. У зв'язку з цим виникла підозра, що він намагався свідомо ввести парламент в оману. Видання також стверджувало, що свого часу Вульфф та його дружина провели різдвяні свята у Флориді на віллі, що належить бізнесмену Еґону Ґееркенсу. Інше інтернет-видання – stern.de – стверджує, що підприємець Ґееркенс тричі супроводжував Вульффа, коли той був земельним прем'єром, під час закордонних поїздок у складі делегацій представників ділових кіл.

У середу на захист Вульффа виступили представники урядової коаліції з ХДС/ХСС та Вільної демократичної партії. Зокрема канцлер Німеччини Анґела Меркель через свого прес-секретаря зазначила, що має абсолютну довіру до президента. Вона не підтримала вимоги опозиційної СДПН, що Вульфф має особисто дати роз'яснення в Бундестазі у цій справі. Також колишній підприємець Еґон Ґееркенс повідомив, що ніколи не користався з дружби з Кристіаном Вульффом, а кредит, який його дружина надала подружжю Вульффів на купівлю будинку із земельною ділянкою, є суто приватною позикою.

Ціна посадових зловживань

Нинішній федеральний президент Німеччини не перший німецький політик, навколо якого розгорівся подібний скандал. Німецьке суспільство ретельно стежить за тим, щоб політики не збагачувалися за рахунок - нехай навіть і дрібних - зловживань службовим становищем.

Не одному німецькому міністрові чи земельному прем'єрові довелося поплатитися за це своєю посадою і політичною кар'єрою. Так, одному міністрові довелося шукати собі нову роботу через те, що він за державний кошт оплачував прибиральницю в себе вдома. Інший міністр поплатився за тісні контакти зі своїм піарником. Кілька німецьких високопосадовців змушені були піти у відставку через здійснення приватних поїздок або відпочинку за державний кошт чи за спонсорства якихось фірм.

Такі скандали зазвичай ставлять хрест на політичній кар'єрі. Утім, є кілька винятків, як, приміром, нинішній лідер "зелених" Чем Оздемір. 2002 року він потрапив у халепу через те, що завдяки своєму політичному становищу отримав вигідний приватний кредит, а також використовував бонусні знижки, зароблені на службових відрядженнях, для приватних поїздок. Це коштувало йому тоді депутатського мандату, і він навіть на кілька років перебрався до США. Однак згодом успішно повернувся - спершу як депутат Європарламенту, а тоді і як лідер німецьких "зелених".

Також, як засвідчує практика, вчасне вибачення та визнання своїх промахів може врятувати від відставки, як це було у випадку з іншим президентом ФРН Йоганнесом Рау. Він опинився під вогнем критики через те, що будучи прем'єр-міністром федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія використовував службовий літак для поїздок на партійні з'їзди СДПН. Рау вчасно визнав свої помилки і вибачився, більшість партій виступила на його захист, і президентське крісло залишлося за ним. До речі, серед тих небагатьох політиків, які вимагали безкомпомісної відставки Рау, був також тоді заступник голови ХДС і нинішній президент Кристіан Вульфф.

Від “Аратти”: якщо повернутися до української дійсності і порівняти "гріхи" німецьких політиків з Межигір'ям чи "розквітом" бізнесу сина Януковича або до австрійських "хатинок" сім'ї Азарова, то це може викликати хіба що посмішку. Або сум. Бо насправді у Німеччині все відбувається правильно: життя високопосадовців, яких найняло суспільство знаходиться "під мікроскопом" у платників податків. І вони на це мають повне моральне і юридичне право. Бо саме вони, громадяни, а не чиновники є владою в своїй країні. І напевно тому громадяни Німеччини живуть на багато порядків краще за нас, українців.

А в Україні - все навпаки. У держави немає грошей, аби виконувати законні зобов'язання перед своїми громадянами. Уряд, замість того, щоб вибачитися і скласти повноваження, ігнорує судові рішення, силою розганяє абсолютно законні акції протесту громадян.

На цьому тлі, чиновники, за громадський кошт, купують собі розкішні автівки, спецвагони, літаки, вертольоти, будують вертолітодроми тощо. А поза тим - "стахановськими" темпами урядовці прокручують "схеми", відмиваючи громадські кошти у власні кишені.

І що суспільство? Воно дрімає, обговорюючи "злодійську владу" переважно на кухнях. Або гнівно постять в інтернеті. Бо з протестами на вулиці виходять жалюгідні купки відчайдух. Чому? А тому, що там, в реалі, є міліцейський спецназ і може нам'яти боки чи запроторити у буцегарню. Там, в реалі є суди, які гарантовано ухвалять "правильне" рішення.

Тому ті, що на кухнях, побазікають і знову оберуть "злодійську владу", мовляв накралися, більше не будуть. Або скажуть близьким і друзям, що поодинокий їхній голос нічого не вирішує, тому голосувати не пішов... І поки ми так думатимемо - житимемо у землянках і у безправ'ї, в порівнянні з громадянами ФРН.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.