На 76 році життя помер колишній президент Чехії Вацлав Гавел

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.12.2011 16:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16135

В неділю помер останній президент Чехословаччини (1989-1992) і перший президент Чехії (1993-2003) Вацлав Гавел

Як уточнює агентство Reuters, Гавел помер в результаті ускладнень, викликаних тривалою хворобою.

Гавел переніс кілька складних операцій на легенях і кишківнику, включаючи усунення злоякісної пухлини правої легені.

У минулому він був завзятим курцем, відтак страждав на хронічний бронхіт. Також у нього була аритмія серця.

Гавел відомий як один з найяскравіших політичних діячів Європи періоду після руйнування Берлінської стіни.

Йому вдалося провести успішні економічні реформи в постсоціалістичній країні, які не йшли врозріз з ідеалами демократії і гуманізму, які сповідував Гавел.

Вацлав Гавел народився 5 жовтня 1936 році в Празі. У 1955 році він почав свій шлях в літературі як драматург. Визнання до нього прийшло в середині 1960-х, в цей же час комуністична влада Чехословаччини вперше забороняє деякі з його творів.

Після поразки Празької весни 1968 (у якій брав активну участь) та заборони публікацій став одним із найвідоміших дисидентів і критиків системи.

Був одним із засновників ініціативи на захист громадянських прав «Хартія 77» - програмного документа опозиції до комуністичного режиму - 1 січня 1977 стає стає її першим прес-секретарем.

18 жовтня 1977 року - Вацлаву Гавелу дають умовний термін 14 місяців за критику на адресу уряду.

У 1978 році публікує одну зі своїх найважливіших робіт, - «Сила безсилих», аналіз того, як тоталітарний режим тримається за владу, морально розбещує і маніпулює громадянами.

23 жовтня 1979 року - засуджений до чотирьох з половиною років позбавлення волі за «підривну діяльність» проти держави.

7 лютого 1983 - Гавела випущено з в'язниці після величезного тиску іноземних дипломатів. Після падіння серйозно захворів запаленням легенів.

Січень 1989 року - ув'язнений знову після зустрічі з дисидентами і президентом Франції Франсуа Міттеран - через кілька тижнів потому, як Міттеран відвідав Прагу. Гавел був засуджений до дев'яти місяців, але звільнений в травні, після протестів як вдома, так і за кордоном.

В кінці 1980-х років Гавел був одним творців «Громадського форуму», що став головною опозиційною силою в Чехословаччини напередодні розпаду соціалістичного блоку.

29 грудня 1989 року на спільному засіданні обох палат Федеральних зборів Чехословацької радянської республіки Гавел був вибраний президентом.

Після того, як Чехія і Словаччина стали самостійними державами в 1993 році, Гавел став першим президентом незалежної Чехії (обіймав цю посаду до 2 лютого 2003 року).

Листопад 2007 - Гавел публікує «Leaving», - свою першу п'єсу з 1988 року. Сатира про політичного лідера, який іде у відставку, але відмовляється покинути свою урядову резиденцію. Деякі критики кажуть, що це його найкраща робота.

10 грудня - духовний лідер Тибету, Далай-лама приїжджає до Праги з триденним візитом на запрошення Гавела. Їхня зустріч триває годину.

Вацлав Гавел і Україна

Почесний доктор Київського університету (4 квітня 1996 р.)

Під час свого офіційного візиту в Україну 2 липня 1997 відвідав село Калинівка Зборівського району Тернопільської області, де поклав вінок до могили чехословацьких легіонерів, полеглих влітку 1917.

Влітку цього року Гавел написав велику статтю в англомовному російському виданні «Moscow Times» з аналізом внутрішньополітичної ситуації в Україні при президентстві Віктора Януковича.

За його словами, Україна - дуже велика і стратегічно важлива для Заходу держава, щоб ЄС міг ігнорувати тривожні тенденції минулого року в українській політиці


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.