Юпітер “зруйнував” себе зсередини

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 19.12.2011 19:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16151

Нові розрахунки науковців показали, що Юпітер став жертвою руйнації всередені себе.

Найбільша планета Сонячної системи (її маса більш, ніж удвічі перевищує показники всіх інших разом узятих) зруйнувала частину свого центрального ядра.

Винуватцями цього стали водень і гелій, які, власне, і зробили Юпітер газовим гігантом, які були залучені силою тяжіння його ядра.

Відкриття припускає, що найбільш масивні екзопланети не мають ядер взагалі.

Хоч Юпітер і називають газовим гігантом, проте науковці нагадують, що величезний тиск з боку сили тяжіння Юпітера стискає більшу частину його водню в металеву рідину, яка проводить електрику.

Планетологи Х'ю Уїлсон і Буркхард Міліцер з CU (США) виконали квантово-механічні розрахунки, щоб з'ясувати, що відбувається, коли оксид магнію (MgO) - ключовий компонент кам'янистої частини ядра Юпітера занурюється в воднево-гелієву рідину.

Температура там становить близько 16 тисяч К (гарячіше, ніж поверхня Сонця), а тиск наближається до 40 мільйонів атмосфер. Зрозуміло, такі умови не зможе відтворити жоден експеримент.

За розрахунками, MgO повинен активно розчинятися. Втім, швидкість ерозії кам'янистої частини ядра залишилася нез'ясованою. Повинен танути і лід, що входить до складу ядра.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.