Казахська влада продовжує “зачистки” незадоволених

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.12.2011 15:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16180

Мешканці міста Актау, що в західному Казахстані, продовжують протестувати на підтримку страйку нафтовиків. За словами представників влади, ситуація нормалізується у сусідньому Жанаозені, де в результаті сутичок із поліцією минулого тижня загинули учасники протесту.

В Актау, що є столицею області Манґістау, протести тривають третій день поспіль. Як повідомляє місцевий кореспондент Радіо Свобода, близько 400 місцевих жителів виступили на підтримку страйкуючих робітників нафтових компаній. Протестувальники вимагають виводу військ з міста Жанаозен, що є в 200 кілометрах від Актау, і де, в результаті розгону демонстрації загинуло щонайменше 14 осіб і десятки були поранені.

Бунт у місті Жанаозен розпочався у суботу, 16 грудня, після того, як страйкуючі робітники казахської енергетичної компанії, «КазМунайГаз», вступили у протистояння з поліцією під час святкування Дня незалежності (див.відео). Протестувальники підпалили приміщення місцевої мерії, штаб-квартиру компанії «КазМунайГаз», місцеве приміщення правлячої партії та десятки інших будівель. Щоб придушити повстання, були викликані додаткові війська, а Президент Нурсултан Назарбаєв оголосив воєнний стан у місті до 5 січня.

Ситуація нормалізується, населення залякане

Влада звинувачує в усьому «хуліганів». Також вона натякає, що не обійшлося і без «зовнішнього впливу». Офіційні особи продовжують наполягати на тому, що поліція стріляла у повітря та в землю, але кілька людей загинуло від куль, що потрапили у них рикошетом.

Казахський міністр з надзвичайних ситуацій Володимир Божко заявив журналістам, що ситуація в Жанаозені нормалізується. «Вчора відновили роботу Інтернету та систем мобільного зв’язку. Відновили наземний телефонний зв’язок, який не працював через відсутність електрики», – зазначає міністр.

Проте місцеве населення залякане присутністю великої кількості озброєних людей. Громадський транспорт досі не працює. Повідомляють, що поліція затримує чоловіків прямо на вулицях і проводить з ними допит. Жінки воліють залишатися вдома.

«Ми сидимо вдома. Спеціальні автобуси приїжджають, щоб відвезти чоловіків на роботу. Школи закриті. Для того, щоб потрапити в лікарню, потрібен спеціальний пропуск», – говорить бухгалтер з міста Жанаозен Айґуль Жалґасбаєва.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.