Парламент без зайвих дискусій ухвалив бюджет

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 22.12.2011 19:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16198

Лише півтори години знадобилося депутатам, аби розглянути і схвалити в цілому проект бюджету на 2012 рік. Опозиція називає бюджет “нереальним”.

У бюджеті - 2012 передбачено зростання ВВП України на 3,9% при інфляції у 7,9%.

"За" проект бюджету, схвалений урядом лише напередодні, проголосували 250 депутатів.

Утім, представляючи проект бюджету у парламенті, міністр фінансів Федір Ярошенко заявив, що вже за два місяці уряд планує переглянути бюджет. Урядовець пов’язав це із сподіваннями Києва домогтися перегляду газових контрактів із Росією.

"За підсумками двох місяців ми переглянемо бюджет у зв’язку із переглядом ціни на газ", - заявив пан Ярошенко у парламенті. Саме сподіваннями на перегляд газових контрактів міністр фінансів пояснив і те, чому у проекті бюджету не передбачено фінансування жодних національних програм.

Наразі бюджет 2012 року розрахований на основі середньої ціни на російський газ у 416 доларів за тисячу кубометрів.

Одночасно із тим, як українські депутати ухвалювали проект бюджету на 2012 рік, у Москві керівник російського Газпрому Алєксєй Міллєр заявив, що до нового року українсько-російські газові угоди не змінюватимуться, а у 2012 році зміни можуть бути внесені лише у старі контракти.

Напередодні Президент України Віктор Янукович назвав цю ціну "непідйомною" для української економіки.

В уряді ж вважають бюджет-2012 "консервативним, дуже жорстким, але збалансованим і реалістичним".

Прем’єр-міністр Микола Азаров також відзначив, що реалістичність розробленого урядом бюджету є "ґарантією того, що спираючись на власні сили, Україна розвиватиметься".

Бюджет в ілюмінаторі

Представники опозиції вже назвали розроблений урядом проект бюджету "нереальним", і заявляють про наміри оскаржити його у Конституційному суді через те, що у ньому скасовуються соціальні пільги, ґарантовані Конституцією.

"Я вважаю, що перше, що зробить опозиція, - це зробить подання до Конституційного суду", - заявив міністр соціальної політики "тіньового" уряду, депутат від БЮТ Андрій Павловський.

Натомість міністр фінансів "опозиційного" уряду депутат від БЮТ Андрій Сенченко звернув увагу на нереалістичність головних показників, закладених урядом у бюджет-2012, зокрема, і зростання ВВП на 3,9% та інфляцію у 7,9%:

"Це тільки якщо із космосу дивитися на Україну, можна розраховувати, що наступний рік ми проживемо саме так", - заявив депутат.

У день ухвалення бюджету на 2012 рік Світовий банк переглянув свій прогноз щодо темпів зростання української економіки у наступному році, скоротивши його із 5% до 2,5%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.