На український космічний проект виділено понад 86 млн. грн.

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 4.05.2006 14:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=162

Понад 86 млн. грн. виділено у державному бюджеті на 2006 рік Національному космічному агентству України (НКАУ) для обслуговування кредитних ресурсів, залучених для здійснення проекту «Циклон-4».

Як повідомили у Департаменті комунікацій влади та громадськості Секретаріату Кабінету Міністрів, порядок використання цих коштів затверджений прийнятою постановою уряду №584 від 27 квітня 2006 року.

Проект "Циклон-4" є ще одним важливим кроком до міжнародного утвердження України як ракетно-космічної держави. Ним передбачено довгострокове українсько-бразильське співробітництво щодо використання ракети-носія "Циклон-4" на пусковому центрі Алкантара (Бразилія). Розташування Алкантари неподалік екватора, дає можливість запускати у космос більші за вагою об’єкти з меншими енергетичними затратами.

Створені українськими Державним конструкторським бюро "Південне" і Державним підприємством "Виробниче об’єднання "Південьмаш" ракети-носії "Циклон" експлуатуються з 1969 року. За цей час вони зарекомендували себе як найбільш високонадійні в світі, переважаючи у цьому зарубіжні ракети "Ариан", "Дельта", "Протон" та інші.

Нова у цьому сімействі ракета "Циклон-4" матиме високоточну систему керування. Модифікований третій ступінь ракети зі збільшеним на 30% запасом палива дасть змогу здійснювати багаторазове включення двигунів. "Циклон-4" виводитиме на екваторіальну орбіту (500 км) космічні апарати вагою до 5 тонн.

Проект "Циклон-4" створюватиметься на 90% кооперацією українських виробників, що дасть довгострокову завантаженість ракетно-космічним, приладобудівним, металургійним, хімічним та іншим підприємствам. Загалом в рамках проекту буде забезпечено не менше 40 тисяч робочих місць.

Здійснення проекту дає унікальні можливості для використання нових матеріалів, сучасних науково-технічних рішень та технологій. При цьому, українські пускові технології закріпляться на міжнародному ринку космічних послуг.

Космічна галузь України охоплює майже 30 промислових підприємств, конструкторських бюро і науково-дослідних інститутів. Серед них всесвітньо відомі: дніпропетровські КБ "Південне" і "Південний машинобудівний завод", харківські "Комунар" і "Хартрон", Київський радіозавод і "Київприлад" та інші. Цей науковий, технологічний і виробничий потенціал забезпечує повний життєвий цикл ракетно-космічної техніки. Нині здійснюється третя Загальнодержавна космічна програма (2003-2007 роки).

З 1991 року здійснено 90 пусків ракет-носіїв українського виробництва, виведено на орбіту понад 200 супутників різних країн світу. Зокрема, у 2005 році проведено 5 успішних пусків вітчизняного ракет-носіїв. А 13 квітня 2006 року із плавучої платформи "Одисей", що знаходиться на екваторі у Тихому океані в районі острова Різдва, успішно стартувала ракета-носій "Зеніт-ЗSL" з телекомунікаційним супутником JCSat-9 масою 4,4 тонни. Це був двадцятий пуск за програмою "Морський старт". Всього ж підприємства галузі беруть участь більш ніж у 50-ти комерційних проектах. Наймасштабніші - "Морський старт", "Наземний старт", "Дніпро", "Циклон-4". На трьох зарубіжних космодромах - Байконур, Плесецьк і Сі Лонч - експлуатуються п’ять українських ракетно-космічних комплексів: "Циклон-2", "Циклон-3","Зеніт-2", "Зеніт-3SL", "Дніпро".

У 2005 році підприємства космічної галузі реалізували товарної продукції майже на 1,4 млрд. грн., а в першому кварталі 2006 року - на 503 млн. грн.

Україна є членом престижних міжнародних організацій, що координують космічну діяльність.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.