За помахом руки Чечетова нардепи скасували пільги собі й ще 34 категоріям пільговиків

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 23.12.2011 13:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16202

Верховна Рада ухвалила державний бюджет на наступний рік. При цьому, депутати від більшості проголосували за скасування депутатських пільг.

Натомість опозиція розкритикувала бюджет за надмірні витрати на виконавчу владу й скасування соціальних виплат.

Запропонований урядом проект бюджету підтримали фракції Парламентської більшості, крім комуністів, а також декілька позафракційних і депутатів-нашоукраїнців. Перед голосуванням спікер Володимир Литвин наголосив, що законопроект передбачає скасування депутатських пільг. Зокрема йдеться про скасування виплати матеріальної допомоги на оздоровлення в розмірі подвійної місячної зарплати, виплати грошової допомоги у розмірі 12 місячних окладів при виході на пенсію і забезпечення путівками на лікування.

Затримка із розглядом та ухваленням бюджету була зумовлена тим, що уряд до останнього моменту сподівався до кінця року домовитися про нову ціну російського газу. Проте в підсумку, в бюджет була закладена чинна ціна 416 доларів за тисячу кубометрів.

Уряд пільги «нарізатиме» сам

Міністр фінансів Федір Ярошенко зазначив, що «розмір мінімальної пенсійної виплати зросте в середньому на 10 %». Проте головна претензія опозиції до проекту бюджету полягала в тому, що він передбачає фактичне скасування соціальних пільг, а натомість – збільшує видатки на утримання влади та силових відомств.
34 категорії пільговиків тепер будуть залежати від того, з якої ноги прокинувся пан Ярошенко або пан Азаров
Сергій Соболєв

«Вже не 16, а 34 категорії пільговиків тепер будуть залежати від того, з якої ноги прокинувся пан Ярошенко або пан Азаров», – каже заступник голови фракції БЮТ Сергій Соболєв.

Депутат-нашоукраїнець Анатолій Гриценко наголосив на антиконституційності проекту держбюджету-2012, який, всупереч Конституції і рішенням Конституційного суду, зупиняє дію цілої низки законів.

Натомість представники парламентської більшості запевняли, що схожі вади мали проекту державного кошторису, які представляв уряд Юлії Тимошенко. Про це, зокрема, зазначив член депутатської групи «Реформи заради майбутнього» Тарас Чорновіл. Таким чином він переконував колег-депутатів, що «треба оперувати тими грошима, які є».

Дискусія була доволі бурхливою, тож, депутат-регіонал Владислав Лук’янов навіть обмовився, що «економікою керував прем’єр-міністр Віктор Федорович Тимошенко».

За словами голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, соціальні виплати наступного року регулюватимуться Кабінетом міністрів у залежності від грошових надходжень до бюджету.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.