Вчені припускають існування у Землі тимчасових супутників

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 26.12.2011 12:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16213

Астрофізики оцінили можливість існування непостійних супутників Землі і з’ясували, що наша планета цілком може мати другий, хоча й тимчасовий, Місяць.

Мова йде про дослідження, розпочате 5 років тому, результатом якого, ймовірно, стане офіційна фіксація першого зареєстрованого тимчасового супутника Землі.

За кілька років своїх наукових розвідок вчені з Гавайського університету Мікаель Ґранвік, Жеремі Вобайон та Роберт Джедіке встановили, що, окрім Місяця, наша планета повинна мати в кожен даний час також щонайменше один тимчасовий супутник діаметром в один-два метри. Про досягнення дослідників пише Discovery News із посиланням на публікацію у виданні ICARUS Американського астрономічного товариства.

Невідоме досі небесне тіло на орбіті Землі Ґранвік та його колеги вперше виявили у 2006 році. Об’єкт, названий RH120, виявився крихітним астероїдом діаметром всього у кілька метрів, що, тим не менше, не завадило йому виконувати функції супутника: з’ясувалося, що до липня 2007 року він, потрапивши під вплив земної гравітації, перебував у так званій сфері Гілла (просторі довкола Землі, де сила тяжіння планети більша за силу тяжіння Сонця), і вчені вирішили дослідити, як він туди потрапив.

У результаті вони дійшли висновку, що у Землі постійно є щонайменше один тимчасовий супутник. Середня тривалість його «життя» на земній орбіті – близько 10 місяців. Щоб виявляти такі супутники, вчені пропонують надалі вдосконалювати існуючу систему пошуку навколоземних об’єктів.

Також, за висновком астрофізиків Гавайського університету, RH120 мав природне походження, а це означає, що його можна вважати першим в історії зареєстрованим тимчасовим супутником. Тепер вчені мріють відправити на астероїд такого типу астронавтів: дослідження, які колись вдасться провести на такому небесному тілі, астрофізики вже назвали безпрецедентними – хоча б тому, що суто теоретично існує можливість доправити цей об’єкт у якусь із лабораторій.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.