Чий інтерес відстоює МЗС України?

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 26.12.2011 16:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16218

У Міністерстві закордонних справ України вважають, що влада не піде на здачу національних інтересів, але газотранспортна система має бути акціонована.

Таку думку висловив директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин Інституту Горшеніна.

"Ми готові на всі економічні поступки, ця грань значно гнучкіша. Набагато менш гнучка грань – політичні умови. Ми не можемо пожертвувати принциповими речами, у першу чергу, європейською інтеграцією. Тому, переговори (з Росією) складні", - сказав він.

Дипломат запевнив, що на здачу національних інтересів керівництво країни не піде: "Ми будемо шукати прийнятну формулу".

"Тут, звісно, питання таке, що здачею національних інтересів можна назвати що завгодно. За великого бажання навіть, наприклад, фактор переговорів російською мовою", - зазначив він.

"Звісно, наші Президент і уряд чітко розуміють, які є червоні лінії, які не можна переступати. Насамперед, це все, що може завадити підписанню в підсумку Угоди про асоціацію й подальшому зближенню з ЄС", - заявив Волошин.

"Що стосується долі труби – тут, я думаю, є консенсус усіх розумних людей. Труба в державній власності без газу значно гірше, ніж труба акціонована, але з газом. Перетворювати економічний актив у фетиш – це смішно", - заявив він.

Волошин вважає: "Це всього лише економічний актив, і він повинен працювати".

"Не важливо, у чиїй власності. Головне, щоб працював ефективно, щоб приносив гроші в бюджет України, і головне, зберігав за Україною статус транзитної держави, що ефективно підвищує її політичну вагу в регіоні", - заявив представник МЗС.

"Якщо ми залишимося з трубою й без газу, то, звісно, програють усі. Тому в цьому плані, я думаю, усім зрозуміло, що Україна готова іти на широкий компроміс", - упевнений дипломат.

Волошин зазначив, що перед нинішньою владою в принципі не стоїть питання про те, створювати чи не створювати газотранспортний консорціум.

"Звісно, створювати. Питання лише – на яких умовах і що ще плюс до цього хочуть росіяни. От усе, що йде з плюсом, там складно", - визнав він.

"А все, що стосується суто консорціуму, то, безумовно, ми хочемо тристоронній консорціум за участю європейських компаній і з надійною гарантією того, що цей консорціум не перетвориться в механізм політичного тиску на Україну", - сказав дипломат.

Волошин вважає, що, маючи такі формулу й контракт, яких домоглася Юлія Тимошенко, росіяни можуть дозволити собі на 7 років взагалі слово "газ" виключити з двостороннього діалогу, бо "формула вбивча" для України і "від початку робилася явно на рік – до виборів".

Від “Аратти”: подібні висловлювання від команди проФФесіоналів - хіба що свідчать про їхній рівень. Не більше.

Адже життя вже довело, що форма власності і ефективність менеджменту - різні поняття. Ніщо не заважає державі підібрати менеджмент, який би, наприклад, не "освоював" на закупці бурових платформ сотні мільйонів у власні кишені. Ніщо не заважає державному керівництву бодай розробити(ми не кажемо втілювати у життя) реальну державну програму економії енергоресурсів, хоча б у побутовому секторі, де споживається майже половину газу. Проте, деяким, відомим всім особам, "списують" мільярдні борги перед НАК "Нафтогазом". Зрозуміло, за наш, з вами рахунок.

Де побудовані термінали для скрапленого газу? Немає. Проте, є базікання "агітаторів" про фетіши чи іншу дешеву локшину. Від тих, хто вважає нас, українців, відповідно до свого рівня. Хоча насправді, по освітньому рівню ми поки що - далеко від Гондурасу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.