Російський міжпланетний корабель впаде на голови афганців

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 26.12.2011 16:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16219

Російська міжпланетна станція Фобос-Ґрунт увійде 14 січня в атмосферу і впаде на південному заході Афганістану, в провінції Гельменд, свідчать попередні дані стратегічного командування США.

Згідно з розрахунками американських військових, апарат увійде в атмосферу близько 22:27 за Гринвічем 13 січня (00:22 14 січня за Києвом) і впаде в точці з координатами 30,7 градуса північної широти і 62,3 градуса східної довготи на південному заході Афганістану, недалеко від міста Мірабад.

Разом з тим, ці дані носять лише попередній характер і можуть бути переглянуті.

Після входу станції Фобос-Ґрунт в атмосферу на поверхню Землі можуть впасти спускний апарат і деякі тугоплавкі елементи двигунів, зокрема камери згоряння. Пляму падіння апарату розміром у кілька сотень кілометрів можна буде передбачити не раніше, ніж за кілька годин до падіння.

Автоматична міжпланетна станція Фобос-Ґрунт, призначена для вивчення супутника Марса Фобоса, зокрема, для збору ґрунту з його поверхні, була запущена 9 листопада українською ракетою Зеніт-2SБ, проте апарат не вдалося вивести на потрібну орбіту через збій у системі управління. Роскосмос визнавав, що є вірогідність падіння станції на Землю в перших числах січня.

Ця перша спроба російських вчених відправити в космос міжпланетний зонд за останні 15 років. У 1996 році апарат Марс-96 не вийшов на орбіту і впав в океан. Проект Фобос-Ґрунт коштував Росії п'ять мільярдів рублів. Підготовка до реалізації проекту почалася в кінці липня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.